Zanimivosti

VEGETARIJANCI NA ŽARU PEČEJO LE BUČKE. A RES?

oglasno sporočilo
19. 6. 2020, 14.31
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 15.10
Deli članek:

Da vegetarijanci žalostno na žaru obračajo le bučke, gobe in papriko, je splošno prepričanje tistih, ki navijajo za pečen kos mesa. Zmota. Zelenjavna roštiljada je lahko celo bolj raznolika od klasične. Gremo zakurit.

LIDL
Vegetarijanska roštiljada

Začnimo z dobrim kosom tofuja, ki ga narežemo na dober centimeter debele kose. Tofu je pravzaprav kameleonska hrana, saj hitro prevzame različne okuse. Stisnemo limonin sok, mu primešamo olje, česen, origano, sol in kajenski poper. Za ljubitelje pekočega lahko dodamo še mlet čili. Tofu mariniramo in pustimo v hladilniku za nekaj ur, če pa nimate toliko časa, bosta tudi urica ali dve dovolj. Preden damo na žar, ga dobro odcedimo, nato pečemo na vsaki strani tri minute. Če ste bolj za klasiko, lahko tofu začinimo s povsem klasičnimi žar začimbami, odličen pa je tudi odet v sojino ali ribjo omako.

LIDL
Mariniran tofu na žaru

Ražnjiči so zakon

Nabodala so na vegetarijanskem žaru nepisana zapoved. Ražnjič pripravimo tako, da skupaj nataknemo šampinjone, rdečo, zeleno in rumeno papriko, čebulo in kolesca koruze. Dodamo lahko še bučke ali jajčevec. Zelo dobro se na nabodalu ujamejo tudi češnjev paradižnik, bazilika in v tanko narezano bučko ovit grški sir. Sicer pa zakaj ne bi tudi malo eksperimentirali? Šašliki so ruska verzija naših ražnjičev. Gobove šašlike pripravimo tako, da nabodemo šampinjone, šalotko in sejtan, ki smo jih pred tem marinirali v sojini omaki, oljčnem olju, čiliju, limeti in sezamu. Pečene prelijemo še s pestom. Kot zanimivost − sejtan, z drugo besedo pšenično meso, postaja med rastlinojedi vedno bolj priljubljen nadomestek pravega mesa.

LIDL
Ražnjiči s paradižnikom, papriko, čebulo in koruz

Vsestranski krompir

Slovenci smo precej krompirjev narod, zato s krompirjevimi jedmi na žaru zagotovo ne boste zgrešili. Nekateri žar mojstri neolupljen srednje velik krompir solijo in naoljijo, dvakrat zavijejo v aluminijasto folijo ter obračajo, da se zapeče z vseh strani. Po kakšnih 20 minutah peke ga za 10 minut zagrebejo še v žerjavico. Če želimo krompir peči brez folije, ga je dobro najprej malo pokuhati, nato manjše kose naoljiti, začiniti z rožmarinom ter peči še nekaj minut na vsaki strani.

Če se vam s peko krompirja na žaru ne da ukvarjati, ga skuhajte in olupljenega zmečkajte skupaj s čebulo, kisom in bučnim oljem. Še sol in poper in na mizi je odlična krompirjeva solata. Mimogrede, ste vedeli, da obstaja več kot 3000 različnih sort krompirja?

LIDL
Krompir in paradižnik na žaru

Popolni šparglji

Šparglje ali beluše po pranju dobro osušimo in odrežemo oleseneli del. Na žerjavici jih pečemo pet do deset minut, ne več. Preveč pečeni šparglji namreč grenijo. Lahko dodamo še sir za žar, ki se s šparglji odlično ujame, ali pripravimo solato caprese. Pečeni šparglji, paradižnik, bazilika, oljčno olje in kis. No, še kdo meni, da vegetarijanci jedo le bučke?

LIDL
Šparglji na žaru

Na Lidlovi tržnici vas vedno čaka odlična ponudba kakovostne in sveže zelenjave in sadja. Če imate med povabljenimi koga, ki rad poseže po bolj mesnih zadevah, pa od 18. junija ne zamudite kar 20-% popusta na sveže meso. Res je čas za piknik.

LIDL
Sveze kot v Lidlu