Zanimivosti

Kako sploh izberemo ustrezno čistilno napravo

P.K.
18. 6. 2020, 21.30
Deli članek:

Odločitev za čistilno napravo ni enostavna, posebno če upoštevamo vrsto kriterijev, kot so zanesljivost delovanja, dolga življenjska doba in nizki stroški obratovanja ter vzdrževanja. A informiran kupec se bo lažje in bolje odločil, kaj kupiti.

Dreamstime
Kot kupec od prodajalca vedno zahtevajmo certifikate o stabilnosti in vodotesnosti ter izjavo o garancijski dobi.

Čeprav se zdi čistilna naprava relativno enostaven sistem, pa vendarle dobro deluje šele, ko je ustrezno vgrajena in vzdrževana.

Najbolj modro jo je iskati pri specializiranih podjetjih, in ne grosistih, kjer se prodajalci lahko pohvalijo s preverljivimi referencami, nudijo kakovostno svetovanje in imajo vzdrževalno službo. Zadnja je lahko celo najpomembnejši dejavnik nakupa, saj se kupec izogne morebitnim neprijetnim presenečenjem, ko ob nepredvidenem dogodku ostane sam s svojim problemom.

Pomembno je, da se seznanimo s tem, kako čistilne naprave sploh delujejo, in s ključnimi sestavnimi deli. V praksi velja, da so enostavnejše izvedbe čistilnih naprav pravi recept za zadovoljstvo strank. Izdelek z manj sestavnimi deli, posebno če so ti izdelani iz kakovostnih materialov, ki mu zagotavljajo dolgo življenjsko dobo, se bo kvaril manj.

Dokumentacija in stroški

Prodajalec čistilne naprave mora kupcu zagotoviti in predati dokumentacijo, ki potrjuje kakovost in zanesljivost izdelka. Kot kupec od prodajalca vedno zahtevajmo certifikate o stabilnosti in vodotesnosti ter izjavo o garancijski dobi.

Delovanje čistilne naprave je seveda povezano s stroški. Večina kupcev si želi, da so ti v življenjski dobi naprave čim nižji. Pri prodajalcu je dobro preveriti tudi, kateri deli naprave so (bolj) pokvarljivi, kakšna je njihova življenjska doba in koliko stane zamenjava.

Ni elektrike

Za redkeje obiskane vikende in objekte brez priklopa na električno omrežje so na voljo tako imenovane brezelektrične čistilne naprave. Posnemajo naravne procese čiščenja, le da so precej hitrejše. Vodo očistijo tako dobro kot rastlinske čistilne naprave, le da potrebujejo precej manj površine, vzdrževanja skoraj ni. So neslišne, saj nimajo električnih in gibljivih komponent, delujejo le s pomočjo gravitacije.