Nevarnosti in triki

Veste, kdaj je olje primerno za cvrtje?

Z.F.
21. 6. 2020, 11.46
Posodobljeno: 21. 6. 2020, 14.42
Deli članek:

Ste tudi vi ljubitelj ocvrte hrane? Kaj pravite na porcijo pomfrija, ocvrte lignje ali na štajersko nedeljsko klasiko, dunajsko cvrtje? A da bi lahko zares uživali v ocvrti hrani, je dobro poznati nekaj pravil.

Profimedia
Cvrtje mesa potrebuje drugačno temperaturo kot cvrtje krompirja.

Vemo, da ocvrta hrana ni del zdravega jedilnika, pa vendar nam drobne pregrehe, ki si jih privoščimo zgolj tu in tam, še kako polepšajo dneve. Vsekakor ni dobro jesti ocvrte hrane vsak dan, saj med cvrtjem nastajajo škodljive maščobne kisline, ki se začnejo sčasoma nalagati na stene žil, bolj poznane kot holesterol. Da bi bilo zdravju škodljivih snovi čim manj, je dobro vedeti, katera olja uporabljati za cvrtje in kako doseči primerno temperaturo.

Kakšno olje uporabiti?

Za cvrtje naj se uporabljajo rafinirana olja, rastlinska olja ali mast. Strokovnjaki med rastlinskimi olji priporočajo tista, ki prenesejo visoke temperature, tja do 220 stopinj Celzija. Sem spadajo arašidovo, kokosovo, palmino olje in olje koruznih kalčkov. Za uporabo sta sicer primerni še ogrščično in sojino olje, a ti dve pri višjih temperaturah tvorita neprijeten vonj. Da bo izbira v trgovini lažja, lahko kupite že pripravljena mešana olja za cvrtje, ki jim pri predelavi dodajo posebne snovi, ki omogočajo segrevanje na višje temperature. Tako je tudi za ta olja značilno, da imajo visoko dimno točko.

Dreamstime
Pri cvrtju flancatov, langašev in krofov mora biti temperatura olja okoli 160 stopinj Celzija.

Kaj se zgodi, ko se olje pregreje?

Olje je pregreto takrat, ko je segreto na temperaturo, ki je višja od njegove dimne točke. Takrat se olju spremeni struktura, praviloma dobi žarek, neprijeten okus. Takšno olje ni primerno za uporabo niti pri nižjih temperaturah, saj se tvorijo snovi, ki škodujejo zdravju. Pregreto olje med cvrtjem praviloma potemni, vanj pomočena hrana na površini takoj dobi ožgano barvo, medtem ko je notranjost surova. Takšno olje in hrano moramo zavreči, saj sta zdravju škodljiva.

Trik s kruhom, ki določi temperaturo

Temperaturo olja lahko določimo s koščkom kruha, in sicer tako, da ga damo vroče olje in merimo čas, v katerem porjavi. Če bo porjavel v eni minuti, je temperatura okrog 175 stopinj, če porjavi v 40 sekundah, je temperatura 190 stopinj, če pa se to zgodi v 20 sekundah ali še prej, je temperatura okoli 200 stopinj Celzija.