Zanimivosti

Na krožniku se bo videlo, da ste se potrudili

Oglasno sporočilo
15. 6. 2020, 10.14
Posodobljeno: 15. 6. 2020, 10.47
Deli članek:

Je žar in je pravi žar. Dober kos rebrc ali sveža riba, začinjena med vašimi prsti, spečena na pravem ognju, z doma narejeno omako. Lačna družba. To je to.

LIDL
Rebrca

Ni boljšega kot to, da nad žerjavico zacvrči kakovosten kos mesa. Minuto ali dve zatem zadiši do soseda, ki naenkrat ugotovi, da bi bilo dobro kaj vreči na ogenj. Kaj kmalu pred garažo čisti žar in rešetko, ki jo je zbudil iz zimskega spanja. Poletje je tukaj, čas je za piknik. Drži, dobro je mogoče speči tudi na elektriki in plinu, a mojstri žara bi rekli, da ogenj in dim pri mesu le naredita svoje. Poleg tega je priprava ognja lahko zanimiva tudi za otroke. Starejši pomagajo pri pripravi trsk in drv, mlajši pri postavljanju netiva ter lesa v obliki stožca, da bo hitro zagorelo. Dobro je znati zakuriti ogenj.

Poskusite kaj novega

Čevapčiči so na pikniku nepogrešljivi, a poskusite nekoliko razširiti svoj meni in poleg klasičnih govejih specite še perutninske s sirom. Ne pozabite na pleskavice. Dodajte še nabodala, ki jih lahko pripravite tudi z zelenjavo, da bodo še bolj okusna in manj težka za želodec. Če radi jeste res sočno meso, je odlična izbira pečena slanina. Slanino lahko uporabite tudi drugače, na primer s šparglji. Kupite tanjše rezine slanine, okoli vsakega šparglja ovijte eno ali dve in pecite toliko časa, da postane slanina hrustljava. Šparglje s slanino lahko postrežete tudi kot predjed.

LIDL
Šparglji

Začinite meso sami

Meso lahko kupite pripravljeno ali pa marinado zanj naredite sami. Goveje meso za ražnjiče lahko začinite le s soljo in poprom, za boljši okus zraven nabodite še gobe in papriko. Preprosto in okusno. Če želite svoje goste presenetiti, so prava izbira pečena rebrca. Žar legenda Darko Klemen pripravi rebrca tako, da jih posoli in popopra, doda kumino in koriander, da meso med praženjem sprosti eterično olje, in doda aromo lešnikov in limone. Nato vse skupaj na olivnem olju še dve uri peče v posodi s čebulo, česnom, korenčkom in z rožmarinom. Če se vam mudi s pripravo, imajo odlična že začinjena svinjska rebrca tudi v Lidlu.

LIDL
Začinjanje

Dodajte ribo

Rib na žaru pojemo veliko predvsem na morju, a zakaj ne bi za tiste, ki rdečega mesa in perutnine ne marajo preveč, dobrega brancina ali orade pripravili tudi doma. Načinov priprave rib je veliko, a tudi popolnoma preprosta priprava orade je dovolj za dobro pečeno ribo. Nasolimo jo zunaj in v trebušni votlini, damo na rešetko ter obrnemo, ko oko pobeli.

Nasvet – če belo oko na ribi opazimo že v ribarnici, to pomeni, da ni več sveža.

LIDL
Ribe

Omake morajo biti

Okus jedi, ki smo jih spekli na žaru, dopolnimo še z omakami. Na spletu je množica receptov za pripravo domačih BBQ-omak. Če imate radi pekoče, vam bo všeč tista iz ameriškega Teksasa. Odlična za žar in zelo preprosta za pripravo je tzatziki omaka ali solata (odvisno, kakšno teksturo imate raje), večino sestavin zanjo boste najbrž našli kar v domačem hladilniku. Vedno zažge tudi guacamole. Izdolbite avokado in ga zmečkanega zmešajte s čebulo, paradižnikom in limoninim sokom, vse skupaj pa potresite s soljo in poprom. Za lačno družbo bo to piknik poletja.

LIDL
Omake

Od četrtka, 11. junija, naprej vas v Lidlu čaka odlična mesna ponudba za žar – marinirana svinjska rebrca, piščančje perutničke, pleskavice in čevapčiči – po odlični Lidl ceni. Res je čas za žar.

LIDL
Miha in Darko - Lidlovi žar legendi.