ličinke pokalic

Ukrepajte, preden bodo strune zaigrale po svoje

Z.F.
14. 6. 2020, 15.35
Posodobljeno: 14. 6. 2020, 17.12
Deli članek:

Delo na vrtu nam v teh dneh nekoliko otežuje vreme, med drugim predstavlja nevarnost za razvoj plesni, sploh na krompirju in paradižniku. A to še zdaleč ni vse, slabo vreme obožujejo tudi strune, ličinke hroščev pokalic.

Dreamstime
Proti strunam se lahko uspešno borimo z nastavljanjem gomoljev tik pod površino zemlje in rednim odbiranjem.

Zagotovo ste že slišali za tiste strune, ki na vrtu nič kaj lepo ne igrajo, temveč v prvi vrsti predvsem razgrajajo in delajo škodo. Strune so sicer na prvi pogled deževnikom podobne živali, le da ne dosežejo več kot štiri centimetre. Njihova barva je nekoliko bolj oranžna, na otip pa dajejo občutek oklepa. Največ škode naredijo na koreninskem delu rastlin, še posebej sta izpostavljena korenček in krompir, a v slast jim gredo tudi solata, kolerabica, redkev in ostala zelenjava.

Zmožne uničiti celoten pridelek

Strune napadajo predvsem v času rasti, zato številne vrtnine ne uspejo zrasti v zdrav pridelek, saj jih še pred tem močno obgrizejo ter tako preprečijo nadaljnjo možnost uspevanja in rasti. Večino svojega življenja preživijo v tleh, zato smo primorani vrtnine ob koncu vrtne sezone izvleči iz zemlje in jih spomladi ponovno zasaditi. Če ne ukrepamo dovolj hitro, so strune zaradi hitrega razmnoževanja zmožne uničiti ves pridelek.

Redno kolobarjenje

Najboljša preventiva pred strunami je redno kolobarjenje tako na vrtu kot tudi na poljih, saj bomo tako poskrbeli za njihov propad. Dobro se je izogibati sploh sajenju krompirja in koruze na istem mestu. Pa tudi čebuli, zelju, korenju, brokoliju in solati vedno znova namenite nove kotičke. Posebno rade se strune razmnožujejo v zemlji, ki je bogata s hlevskim gnojem, zato ta mesta pred setvijo dobro prekopljite, vmes pa nastavite vabe.

Naravna vaba

Najbolj optimalna rešitev zoper strune je gomolj krompirja, saj ga imajo najrajši. Gomolj prerežite na več delov in ga dopoldne položite v zemljo, nato pa proti večeru skupaj s strunami odstranite in uničite. Namesto krompirja lahko uporabite tudi korenje, kolerabo ali koruzo.

Organska zastirka

Odlična rešitev je tudi organska zastirka, saj strune ne bodo izlegle jajčec. Zastirko je sicer smiselno nasuti že takoj ob vzklitju oziroma po sajenju. Če se boste zastiranja lotili zdaj, preverite, da gredic že niso napadle strune.

Dreamstime
Strune so pravzaprav ličinke hroščev pokalic. Te prepoznamo po značilnem poku z repom, s katerim se odrine od podlage.