Triki

Kako zmehčati maslo in rešiti zagato s stepanjem smetane?

Z.F.
9. 6. 2020, 21.20
Deli članek:

V vsaki kuhinji se dogaja čarovnija in vsak kuhar ima svoje čarovniške trike, s katerimi lahko jed naredi še boljšo. No, kdaj pa kdaj se poskus tudi ponesreči ... A da do nesreč ne bi prihajalo, še nekaj koristnih nasvetov.

Dreamstime
Triki v kuhinji.

Kako najpreprosteje razbiti jajce, da v skledi ne bo koščkov lupin? Pogosta napaka je, da jajca razbijamo na robu sklede ali lonca. Praviloma bi jih morali razbiti na ravni, ploski površini, recimo na kuhinjskem pultu. Tako jajce enakomerneje poči, posledično na mestu trka ne nastane toliko manjših luščin.

Od jajc pa k rozinam in čokoladnim solzicam. Tudi vas jezi, da ob pripravi mafinov ali drugega peciva tako rozine kot čokolada zmeraj potonejo na dno? Preden jih zamešate v testo, jih povaljajte v moki. Tako se rozine in čokolada ne bodo potopile na dno, temveč bodo ostale lepo razporejene po biskvitu.

Ste pozabili na toplo postaviti maslo, vi pa ga potrebujete takoj? Nič zato. Če želite maslo ponuditi pri zajtrku, ga zgolj naribajte. Naribano maslo bo čudovit okras, pa še preprosto ga boste razmazali. Če zmehčano maslo potrebujete v receptu, ga pokrijte s kozarcem, ki ste ga predhodno močno ogreli z vročo vodo.

In še tale trik. Težave s smetano? Da bo primerno stepena, jo hranite vsaj štiri ure pred uporabo v hladilniku, če se kljub vsemu ne bo želela narediti, dodajte nekaj kapljic limoninega soka.