HITRO IN PRIROČNO

Prednosti in pasti nakupovanja s kavča

T.D.
7. 6. 2020, 17.17
Deli članek:

V zadnjih letih opažamo, da je spletnega nakupovanja veliko več. Zakaj je tako ter kakšne so prednosti in slabosti tako opravljenih nakupov?

Dreamstime
Izbirajte znane in preizkušene spletne trgovine, o izkušnjah povprašajte prijatelje in znance ter pobrskajte po spletnih forumih.

Ljudem je dandanes najbolj pomemben čas, ki ga lahko preživimo v družbi najbližjih, zato se pri vsaki dejavnosti trudimo, da karseda privarčujemo ravno pri času. Zaradi dobre tehnologije je to najlažje storiti ravno pri nakupovanju, kjer postopek močno skrajšajo spletne trgovine. Hkrati se vam ni treba ozirati na delovni čas, saj je spletna trgovina odprta 24 ur na dan, tudi ob nedeljah in praznikih. Med ponudbo v klasični trgovini, ki si jo ogledujete na obešalnikih ali zloženo na policah, lahko spregledate kakšen kos, v spletni trgovini pa ga ne boste zgrešili. Nekatere spletne trgovine ponujajo tudi primerjavo med podobnimi izdelki glede na različne lastnosti, kar vam lahko precej olajša nakupno odločitev.

Pomanjkljivosti spletnega nakupovanja

Najbolj očitna pomanjkljivost spletnega nakupovanja je ta, da se morate zanašati izključno na fotografijo izdelka in opis njegovih lastnosti, nemalokrat je navedeno, da prikazani izdelek na fotografiji lahko odstopa od realnega stanja. Izdelka v spletni trgovini tudi ne morete pomeriti ali ga potipati. Čeprav se spletne trgovine trudijo dostaviti izdelke v najkrajšem možnem času, se utegne zgoditi, da pošiljka potuje do vas precej dlje, kot ste načrtovali. Reklamacijski postopki so lahko dolgi, menjava blaga pa vas lahko stane dodatne poštnine.

Varnost osebnih podatkov

Najpomembnejše pri spletnem nakupovanju je, da pazite na varnost osebnih podatkov. Preden jih vpišete, se vedno prepričajte, da za spletno trgovino stoji podjetje, ki se trudi varovati osebne podatke strank. Kljub temu se morate zavedati, da lahko pride do kraje osebnih podatkov.

Na kaj še paziti

Izbirajte znane in preizkušene spletne trgovine, o izkušnjah povprašajte prijatelje in znance ter pobrskajte po spletnih forumih, na katerih ljudje radi zaupajo negativne izkušnje. Ne nasedajte neverjetnim ponudbam, ki vas vabijo k nakupu z najugodnejšo ceno, previdni bodite tudi pri nakupih v spletnih trgovinah, do katerih dostopate prek spletnih oglasov ali prek elektronskih sporočil neznanih pošiljateljev. Vedno preverite pogoje poslovanja, politiko zasebnosti, pogoje plačila, dostave in vračila blaga ter trajanje garancije za dražje izdelke. Oglejte si tudi pritožbeni postopek v primeru reklamacije oziroma vračila blaga, če blago ne bo izpolnilo vaših pričakovanj.