VADBENI NAČRT

Telovadimo tako, da bo trebušček izginil

T.D.
31. 5. 2020, 21.30
Deli članek:

Pred vami so vaje, po katerih vam zagotavljamo, da boste kmalu zagledali prve zametke trebušnih mišic – če jih boste pridno izvajali in pazili na prehrano, jasno.

Dreamstime
Trebuh, prekrit z odvečno maščobo, ohlapen in brez prave oblike, lahko hitro načne samozavest. Na srečo lahko neprijetno situacijo spremenite.

Vaja, ki je nikakor ne smete izpustiti, je plank oziroma deska. Slednja močno krepi notranje stabilizatorje trupa in nima le estetskega pomena, ampak tudi zdravstveni. Je v oporo hrbtenici in jo zavaruje pri dviganju bremen. Če je plank izveden pravilno, krepi torej stabilizatorje trupa, pa tudi površinske trebušne mišice in ramenski obroč. Plank izvajamo takole: postavimo se na komolce, lopatice so odmaknjene od hrbtenice, ledvena krivina je v naravni poziciji, boki v višini prsnega koša. Popek potiskamo proti hrbtenici. Tako pri miru vztrajamo 3 x 45 sekund.

Upogib trupa

Lezite na hrbet, noge so pokrčene na tleh, ledveni del hrbtenice je potisnjen ob tla, brada je za pest odmaknjena od prsnega koša. Prsni koš dvigujemo počasi, najprej navzgor, nato pa še naprej proti medenici. V zgornjem delu malo zadržimo, naredimo popoln izdih, nato pa počasi z vdihom spustimo. Tako naredimo 3 x 25 ponovitev.

Upogib trupa z dvignjenimi nogami

Gre za precej težjo vajo, kot je bila prejšnja (upogib trupa). Če bo pretežka, pokrčimo kolena. Zgornji del trupa ostane v istem položaju kot pri prvi vaji, noge pokrčimo, jih dvignemo v zrak, in ko jih iztegnemo, so pravokotno na telo. Nato upognemo trup in hkrati pritegnemo iztegnjene noge k obrazu, medenico za hip odlepimo od tal. Pomembno je, da vajo izvajamo počasi in nadzirano (brez sunkov). Naredimo 3 x 15 ponovitev.

Shutterstock
Plank krepi notranje stabilizatorje trupa.

Zasuk trupa

Odlična vaja za rotatorne mišice trupa. Ležimo na tleh, roke v odročenju močno pritisnemo ob tla, noge so pokrčene v kolku in kolenu. Počasi in previdno potujemo z nogami vstran, s pogledom pa v nasprotno stran. Noge naj se nikoli ne dotaknejo tal, lopatice naj ostanejo v stiku s tlemi. Naredimo 2 x 15 zasukov.

Bočni plank

Postavimo se na bok, komolec, kolk in stopalo tvorijo eno linijo. Nato se opremo na komolec, zgornjo nogo damo naprej, spodnja ostane zadaj. Dvignemo boke do višine prsnega koša in tako vztrajamo 2 x 30 sekund na vsaki strani.