MOČ ČEBEL

Veste, kaj skrivajo balzami za ustnice?

Z.F.
31. 5. 2020, 16.59
Posodobljeno: 31. 5. 2020, 21.47
Deli članek:

Analizirani balzami vsebujejo precejšnje količine voska, najpogosteje gre za beli vosek (cera alba), ki ga pridobivajo z beljenjem naravnega čebeljega voska.

Dreamstime
Osnovna sestavina balzamov so voski in masti. Najpogosteje uporabljen je čebelji vosek.

Balzami za ustnice so učinkovita zaščita pred vetrom, nevarnimi ultravijoličastimi sončnimi žarki v času poletja in pozimi pred mrazom. Njihova naloga je, da ustnice vlažijo in preprečujejo nastanek razpok ter luščenje.

Razpokane ustnice so pogosto vzrok slabih navad, med katere spada drgnjenje in grizljanje ustnic. Slaba navada je pa je tudi oblizovanje ustnic s slino, saj to še dodatno izsuši kožo. Da bi težavo preprečili, moramo najprej poskrbeti za zadostno hidracijo telesa odznotraj, zato je zelo pomembno, da pijemo zadostne količine tekočine. Tako bomo zmanjšali pojav prvih simptomov dehidracije, ki jih opazimo kot blede ali izsušene ustnice. Strokovnjaki priporočajo tudi zadosten vnos vitamina C.  

Zunanje je ustnice treba negovati in vlažiti z mastmi in voski. Ti pa so navadno tudi glavna sestavina balzamov. V njih pa najdemo tudi druge vlažilce in protivnetne sestavine, vitamine ter vonjave. Na voljo imamo tudi obarvane in brezbarvne balzame, pri čemer se navadno slednji razlikujejo kot moški in ženski.

Pregledani balzami za ustnice na deklaracijah kot najpogostejšo sestavino navajajo beli vosek (cera alba), ki se pridobiva iz čebeljega voska. Dodane so sestavine, ki na kožo delujejo pomirjevalno in jo mehčajo, povečajo njeno prožnost in zagotavljajo občutek vlage. Takšna sestavina je ricinusovo olje, ki kožo obogati z vitaminom E in ricinoleinsko kislino, ki pomaga pri celjenju in deluje antibakterijsko. Pogosta sestavina je tudi karitejevo maslo, ki se pridobiva iz semen afriškega drevesa karite. Poznano je po visoki vsebnosti vitamina A in E, kožo primerno vlaži in varuje pred prekomerno izsušitvijo. Pogosto se uporablja tudi olje avokada, mandljev, kokosa ... Dodana so tudi različna barvila in vonji, vendar je treba poudariti, da gre za precej omejen nabor snovi, saj se le tako lahko preprečijo neželeni stranski učinki. Ne pozabimo namreč, da del balzama za ustnice tudi zaužijemo. Zaradi tega morajo izdelki, še preden jih apliciramo na kožo in preden se pojavijo na trgu, skozi številna testiranja, da se zagotovi varna uporaba.

Kljub izredno podobnim sestavinam so razlike v cenah med različnimi proizvajalci precej različne. Dražji izdelki navadno vsebujejo tudi dražje sestavine z dodatnimi učinkovinami, ki kožo še izdatneje vlažijo ali mehčajo. Mednje najpogosteje spadajo različne naravne sestavine ali ekstrakti, ki imajo blagodejne učinkovine na kožo. Balzami sicer niso omejeni na uporabo za moške oziroma ženske, saj so učinkovine enake, razen barvil in vonjev. Pri nekaterih proizvodih za moške najdemo še dodano sestavino hmelj.