DEPILACIJA IN BRITJE

Kateri način odstranjevanja dlak pa vam najbolj ustreza?

T.D.
24. 5. 2020, 15.59
Posodobljeno: 24. 5. 2020, 16.26
Deli članek:

Preden vam predstavimo vse načine depilacije, je treba najprej izpostaviti, da se urejanje intimnega predela deli na bikini in brazilsko depilacijo. Prva je odstranitev dlačic, ki se kažejo zunaj roba kopalk ali spodnjic, druga pa odstrani vse dlačice (tudi pri zadnjici), razen tanke črtice ali trikotnika.

Dreamstime
Lasersko odstranjevanje dlak.

DEPILACIJSKI TRAKOVI – VOSEK

Depilacijski trakovi, ki jih kupite v trgovini, so preprosti in že pripravljeni za uporabo. Navodila se lahko od proizvajalca do proizvajalca sicer malce razlikujejo, a skoraj pri vseh morate vosek pred uporabo najprej segreti med dlanmi ali – še bolje – s sušilnikom za lase. Ker pa je bikini predel še posebno občutljiv predel, v bližini bezgavk, in lahko že en sam nepravilen poteg (zlasti na težje dostopnih mestih) povzroči neprijetno podkožno krvavitev, se na depilacijo raje odpravite k profesionalni kozmetičarki. Ta vam bo na predel nanesla topel vosek in ga hitropotezno odstranila s pomočjo traku. Še nasvet: depilacija je najbolj boleča tik pred, med in po menstruaciji, zato se temu posegu takrat raje izogibajte.

Dreamstime
Sladkorna pasta

SLADKORNA PENA

Sladkorna depilacija se priporoča vsem z občutljivo kožo, nagnjeno k alergijam. Takšna depilacija je odlična rešitev za vse, ki prisegate na naravno, saj se zanjo uporablja pasta, katere sestavini sta le sladkor in voda, brez dodanih kemikalij, dišav in barvil. Sladkorna pasta se uporablja ogreta na telesno temperaturo, s čimer se izognemo lokalnemu povečanju pretoka krvi (zaradi razlike v temperaturi na mestu depilacije), zato je ta način primeren tudi za osebe, ki se zaradi težav z ožiljem izogibajo depilacije z vročim voskom. Ostanki se s kože odstranijo s toplo vodo, in ne z oljnimi pripravki (kot pri vosku), ki lahko razdražijo sveže depilirano področje. Depilacija s sladkorno pasto poteka v smeri rasti dlačic, kar omogoča odstranitev celotne dlačice, vključno s korenino. Tako se dlačice ne lomijo in posledično tudi ne vraščajo.

Dreamstime
Depilacija s spatulo

DEPILACIJA S SPATULO

Za depilacijo brez trakov se uporablja poseben tekoč vosek, ki se na kožo nanaša s spatulo (žlički podobnim pripomočkom) in se s kože primerno strjen hitropotezno odstrani z roko. Lagali bi, če bi rekli, da je takšna depilacija popolnoma neboleča, je pa manj mučna kot druge depilacije z voski. Omeniti velja še, da se dlake z meseci in leti depilacije redčijo in mehčajo, kar je seveda dober in zaželen stranski učinek. Pa še to: dlake morajo biti pred vsako depilacijo s katerimkoli voskom dolge vsaj pet milimetrov.

Dreamstime
Depilacijska krema

DEPILACIJSKA KREMA

Tudi depilacijske kreme so zelo priljubljeno sredstvo za odstranjevanje dlak, ki dlačice uniči tik ob koži – zato tudi rezultat ni daljši kot pri britju. Kupite jih lahko v obliki kreme za mazanje, pršila ali počasi raztapljajoče se pene, ki deluje tudi pod prho. Takšna metoda odstranjevanja dlak je neboleča, preprosta in hitra, nekatere moti le malce neprijeten vonj krem. Zavedati pa se morate, da je depilacijska krema sestavljena tudi iz kemikalij, zato pred prvim nanosom nujno naredite test na preobčutljivost – najbolje na notranji strani zapestja. Prav tako je pomembno, da dosledno upoštevate navodila proizvajalca in kreme na koži ne puščate dlje, kot je navedeno v navodilih za uporabo. S podaljšanim časom delovanja namreč ne dosežete večje učinkovitosti izdelka, lahko pa izzovete alergične reakcije kože ali izpuščaje. Številni ginekologi odsvetujejo uporabo depilacijske kreme na intimnih predelih, saj lahko povzroči vnetje nežne kože in sluznice mednožja.

Dreamstime
Ženske britvice

BRITVICA IN DAMSKI BRIVNIK

Razlika med britvico in ženskim urejevalnikom je največkrat le ta, da lahko z brivnikom dlačice tudi prikrajšamo na želeno dolžino. Britje je hitro, preprosto in kratkoročno učinkovito, a z njim žal tudi pospešimo rast in povečamo trdoto dlak. Da bi bilo britje čim bolj učinkovito, upoštevajte naslednja dejstva: britvice si ne izposojajte od partnerja (tako se izognete možnosti okužbe), uporabite vsakič novo britvico, peni ali gelu za britje pa se raje izognite (zaradi tveganja vnetja sluznice). Ob uporabi brivnika pa seveda upoštevajte aparatu priložena navodila in skrbite za ustrezno higieno.

Dreamstime
Depilator

DEPILATOR

Največja prednost depilatorjev je vsekakor v dolgotrajnem učinku, saj je rast dlačic, podobno kot pri voskanju, počasnejša. Večina proizvajalcev trdi, da depilatorji (v nasprotju z voskom) ne odstranjujejo vrhnje plasti kože, njihova uporaba je preprosta in hitra, pa še privarčevati vam pomagajo. Sliši se super, a naj vas opozorimo, da je odstranjevanje dlačic z depilatorjem žal precej neprijetno, včasih celo zelo boleče. Najbolje, da odstranjevanje dlak najprej preizkusite na nogah in se šele nato lotite bikini predela.

DEPILACIJSKE BLAZINICE

Depilacijske blazinice so primerne za ženske, ki ne marajo uporabljati britvic, krem, voska ali električnih depilacijskih naprav. Površina depilacijskih blazinic je posuta z mikroskopsko majhnimi kristali, ki odstranjujejo dlačice (manjše v celoti s korenino, sicer pa le površinsko), ne da bi pri tem poškodovali kožo. Z depilacijskimi blazinicami s krožnimi gibi nežno drsite po koži, obstajata pa dve velikosti blazinic, ki sta namenjeni različnim predelom (recimo nogam ali bikiniju). Njihova uporaba je torej preprosta, ko se blazinice obrabijo, pa jih preprosto odlepite z držala ter nadomestite z novimi. Takšno odstranjevanje dlačic je popolnoma neboleče, brez ureznin in učinkovito, saj odstrani tudi odmrle kožne celice in tako pospešuje obnovo kože.

EPILATOR

Če pišemo o začasnih rešitvah – depilacijah, je pomembno, da omenimo tudi trajnejšo odstranitev dlačic – epilacije. Sem spadajo postopki z laserji, elektroliza in aparati za domačo uporabo. Ker se pri epilaciji odstranijo tudi korenine dlačic, ostane koža gladka veliko dlje kot pri depilaciji. Za ponovno rast potrebujejo dlačice nekje do štiri tedne, kar pomeni, da boste približno toliko časa lahko uživale v brezskrbnosti. Prav tako so dlake, ki zrastejo po epilaciji, tanjše, svetlejše in manj številne.

Dreamstime
Depilacijski trakovi.