Zlato

Brata med babičinimi zapuščenimi rjuhami naletela na pravo bogastvo

R.T.
21. 5. 2020, 16.12
Posodobljeno: 21. 5. 2020, 16.16
Deli članek:

Brata, stara približno deset let, sta na vrtu želela zgraditi zaklonišče, ob tem pa se jima je posrečila bogata najdba.

Rouillac Auctions
Zlati palici je pred več kot pol stoletja kupila babica.

Družina iz Pariza se je v času stroge karantene, ki jo je uvedla francoska vlada, odločila za selitev v družinski dom v kraju Vendome jugozahodno od prestolnice. Odločitev se jim je obrestovala. 

Dečka, končno v naravi in svobodna, sta starša prosila, če bi si lahko na vrtu iz vej, listja in rjuh zgradila improvizirano kočico. Oče, sicer starejši poslovnež, jima je svetoval, naj uporabita zapuščene babičine rjuhe iz ene od sob. Ko sta jih pograbila, sta na tla padla »dva precej težka predmeta,« ki pa fanta nista zanimala, je po poročanju BBC za televizijsko postajo BFMTV pojasnil lokalni dražitelj Philippe Rouillac. Po njegovih besedah sta brata predmeta vrnila na prejšnje mesto in nadaljevala z gradnjo. Šele pozneje sta zadevo omenila očetu, ki ga je zanimalo, za kakšna predmeta je šlo. Da gre dejansko za zlati palici, je izvedel šele po posvetu z dražbeno hišo. Zlati palici sta trenutno ocenjeni na 40.000 evrov po kosu. 

Izkazalo se je, da je zlato že leta 1967 kupila njuna babica, za nakup pa je imela tudi potrdilo. Ker zaradi pandemije novega koronavirusa cena zlata raste, bo držabena hiša s prodajo še nekoliko počakala. Po navedbah Rouillaca bi ju lahko prodali za vsaj 100.000 evrov. Pogoje postavljata tudi brata, ki v zameno za prodajo od očeta zahtevata, da jima na vrtu zgradi bazen.