Izboljšanje razpoloženja, več energije, manj stresa

Telovadba je ključ do zdravega staranja

T.D.
21. 5. 2020, 21.34
Deli članek:

V zrelih letih je aktiven življenjski slog pomembnejši kot kadarkoli prej. Redna vadba pomaga dvigniti raven telesne energije, ohranja vas neodvisne ter preprečuje bolezni in bolečine.

Dreamstime
Motivirajo naj vas kratkoročni cilji, kot so izboljšanje razpoloženja, več energije, manj stresa.

Telovadba lahko celo zavre staranje, prav tako pa je odlična za možgane, spomin, razpoloženje, spanje. Če ste bolehni ali zdravi, morda celo na invalidskem vozičku – v vseh primerih je možnosti za telovadbo veliko! Ko torej spoznate, da je športna dejavnost neizogibna in da bo odločitev zanjo ena najbolj zdravih v vašem življenju, se kar pripravite na akcijo.

Kako začeti?

Še preden začnete, pa poskrbite za varnost in odpravite tveganja. Posvetujte se z zdravnikom, še posebno če imate kakšno kronično bolezen. Pozanimajte se, katerim aktivnostim se morate izogibati. Začnite počasi, zlasti če že dolga leta niste bili aktivni. Napredujte korak za korakom, sprva na primer samo po deset minut na dan. Poškodbam se izognite z dobrim ogrevanjem, vedno imejte pri roki tudi vodo za žejo. Telovadite vsaj trikrat ali štirikrat na teden, da vam rekreacija preide v navado. Motivirajo naj vas kratkoročni cilji, kot so izboljšanje razpoloženja, več energije, manj stresa. Za dolgoročne cilje (na primer izgubo odvečne telesne teže) imate še čas. Prepoznajte težave pravočasno. Telovadba nikoli ne sme boleti ali vas izčrpavati. Takoj prenehajte z aktivnostjo in pokličite zdravnika, če čutite vrtoglavico, zadihanost, če vas boli v prsih, vas obliva hladen znoj. Prav tako prenehajte, če vam otečejo sklepi.

Telovadni načrt

Ohranjati aktiven tempo življenja ni znanstvena fantastika. Seveda pa je treba poskrbeti, da je vadba čim bolj raznolika, saj to prežene monotonijo. Kateri športi so primerni? Med njimi so vsekakor vodna aerobika (vadba v vodi je za starejše idealna, saj voda zmanjšuje pritisk na sklepe in mišice), hoja, pa tudi joga, taj či in či gong (vzhodnjaške tehnike vadbe kombinirajo gibalne vaje z dihalnimi, povečujejo moč, gibljivost in ravnotežje) ter razne organizirane vadbe za seniorje. Skupinska vadba vam pomaga ohranjati motiviranost in je hkrati priložnost za navezovanje stikov z novimi ljudmi, ki imajo podobne interese kot vi.