VODE NIKOLI NE PREGREVAJTE DVAKRAT

So električni grelniki vir niklja in alergij?

Z.F.
24. 5. 2020, 17.02
Deli članek:

Električni grelnik vode je skoraj nuja vsakega doma, saj nam pogreje vodo hitreje in preprosteje kot štedilnik pa tudi mikrovalovna pečica. A ne pozabite, da lahko zaradi nečistoč postane tudi nevaren kuhinjski pripomoček.

Dreamstime
Vode nikar ne pregrevajte večkrat, saj se lahko vanjo sproščajo nevarne kovine ali plastika, ki povzroča hormonsko neravnovesje.

Zagotovo se boste strinjali, da so električni grelniki vode precej skrajšali čas kuhanja in olajšali marsikatero pripravo hrane. A za brezhibno delovanje potrebuje grelnik vode tudi redno čiščenje, saj se v njem precej hitro naberejo odvečni vodni kamen in mikrobi, ki zmanjšujejo kakovost vode, dolgoročno pa škodijo tudi našemu zdravju.

Vsebnost niklja in nevarne plastike

Določena previdnost je potrebna tako pri kovinskih kot pri plastičnih grelnikih vode. Če imate kuhalnik iz nerjavečega jekla, je ogrodju najverjetneje dodan tudi nikelj, ki lahko med segrevanjem vstopi v vodo. Nekateri imajo alergijo na nikelj, zato previdno pri uporabi in uživanju takšne vode. Previdno tudi pri plastičnih kuhalnikih, saj se nevarne snovi iz plastike med gretjem prav tako sproščajo v vodo in dolgoročno vplivajo na hormonsko ravnovesje v telesu. Proizvajalci se sicer neprestano trudijo izboljšati grelnike vode, da bi se v čim večji meri izognili takšnim ostankom, pa vendar je priporočljivo, da pogreto vodo zaužijete takoj, preostanek pa zavržete in grelnik dobro očistite, sicer se v njem začnejo kopičiti bakterije in drugi mikrobi, ki uspevajo v vlažnem okolju, predvsem plesni, ki so zelo nevarne.

Ne zapirajte pokrova

Grelnik po vsaki uporabi temeljito splaknite z vodo in nekaj detergenta. Če imate snemljiv grelnik vode, ga praviloma lahko operete tudi v pomivalnem stroju, a preverite, če proizvajalec to dopušča. Prav tako ga dobro obrišite in posušite na zunanji strani. Pokrova ne zapirajte, temveč pustite, da se notranjost posuši, saj boste tako preprečili razmnoževanje bakterij in mikrobov.