POČUTJE IN PREBAVA

Dajmo črevesju vetra s temi izbranimi vajami

T.D.
20. 5. 2020, 21.33
Posodobljeno: 20. 5. 2020, 21.54
Deli članek:

Za spodbujanje črevesnih funkcij.

dreamstime
Stojte pokonci ter napnite zgornji del telesa in noge. Pokrčite koleno desne noge, obrnite ga navzven in se s stopalom naslonite na levo koleno.

Prebava močno vpliva na počutje. Če črevesje deluje dobro – kar pomeni, da nemoteno srka iz hrane koristne snovi, jih filtrira in z njimi preskrbuje telo, skrbi pa tudi za našo telesno odpornost – se počutimo odlično, polni smo energije in volje do življenja. Kadar pa v črevesju poteka stavka, kar občutimo kot napihnjenost, zaprtost ali drisko, je to znamenje, da tam ni ravnovesja. Da ga spet vzpostavimo, je poleg zdrave prehrane pomembno tudi gibanje. In prav s telovadbo lahko za prebavo storimo marsikaj koristnega, jo pospešimo in uredimo.

Sveča v stoje

Stojte pokonci ter napnite zgornji del telesa in noge. Pokrčite koleno desne noge, obrnite ga navzven in se s stopalom naslonite na levo koleno. Dvignite roke nad glavo, združite dlani in jih rahlo pokrčite v komolcih. V tem položaju ohranjajte ravnotežje vsaj 30 sekund. Da vam bo lažje, se s pogledom osredotočite na eno izmed točk pred sabo. Vaja spodbuja stabilnost in zavedanje telesa. Poslušajte, kaj vam telo sporoča, in se trudite biti mirni. Aktivirali boste koordinacijo in kolčne sklepe ter spodbudili njihovo gibljivost, okrepili pa boste tudi medenično dno, kar je pomembno za kar najboljše delovanje črevesja. Močne mišice medeničnega dna ohranjajo črevo v pravi legi in tako pripomorejo k njegovemu učinkovitemu delovanju.

Dihanje s trebuhom

Lezite s hrbtom na mehko podlago, noge so iztegnjene na tleh, oči zaprte. Roke položite na trebuh, oba palca naj bosta usmerjena proti popku, kazalca se dotikata drug drugega – tako ustvarite trikotnik na spodnjem delu trebuha. Dihajte globoko, iz trikotnika, tako da se trebuh premika gor in dol. Osredotočite se samo na dihanje – naredite vsaj 10 vdihov in izdihov. Dihanje s trebuhom je odlična sprostitev, ki pozitivno vpliva na prebavo. Med dihanjem se aktivirajo mišice medeničnega dna, sproščajo pa se trebušne mišice. Dviganje in spuščanje trebušne stene masira notranje organe, aktivira se parasimpatično živčevje, to pa pospeši izločanje sline in prebavnih sokov.

Most

Lezite na hrbet, noge pokrčite v širini bokov (stopala povlecite čim bolj k zadnjici). Položaj je pravilen, če se z iztegnjenimi rokami lahko dotaknete pet. Roke položite ob telo, vrat je raven in sproščen, pogled usmerjen navzgor. Dvignite zadnjico in hrbet od tal, da med koleni in vratom ustvarite diagonalo. Celotno težo nosijo noge in ramena. Most zadržite nekaj sekund, nato se počasi spustite v začetni položaj. Ponovite vsaj petkrat. Most je zahtevna vaja, ki okrepi predvsem mišice hrbta, zadnjice in zadnje stegenske mišice. S tem samodejno aktivirate tudi mišice medeničnega dna, kar da črevesju novega zagona.

Kolesarjenje v leže

Lezite na hrbet in iztegnite noge v zrak – ena naj bo pokrčena, druga iztegnjena. Začnite kolesariti v zraku (kot bi pritiskali na nevidna pedala), najprej desetkrat naprej, nato desetkrat nazaj. Kolesarjenje v zraku pospeši krvni obtok in razgiba celotno telo. Pri tem se začne gibati tudi črevo, sproščajo se morebitne blokade v črevesju in spodbudi prebava. Pri krožnem gibanju se krepijo mišice trebuha pa tudi stegen. Sočasno aktivirate še mišice medeničnega dna.