Zanimivosti

Zvezdasti cvetovi, ki so zdravi in okusni hkrati

Z.F.
24. 5. 2020, 15.04
Deli članek:

Tokrat vam razkrivamo še eno nekoliko manj znano rastlino, ki jo pogosto najdemo na našem vrtu. Boreč oziroma boraga pogosto kar krade poglede, nepogrešljiv pa je tudi v kuhinji in zdravilstvu.

dreamstime
Pripravite lahko tudi solatni kis iz nekaj cvetov borage, ki jih namočimo v liter kisa in pustimo stati teden dni. Nato precedimo in shranimo v temnem in suhem prostoru.

Boreč ali boraga, ki ga nekateri imenujejo tudi zvezdna roža, lisička ali murkovec, je začimbna rastlina, ki jo najpogosteje pripravljamo za solato, kot že omenjeno, pa je nepogrešljiva tudi v zdravilstvu, saj pomaga preprečevati stres in skrbi za izboljšanje počutja in vedrino. Spoznajmo jo.

Enoletnica s čudovitimi cvetovi

Boreč zraste do meter visoko in v poletnih mesecih očara z modrimi cvetovi, na katerih se pogosto pasejo čebele. Je enoletnica, ki jo je dobro imeti na vrtu, čeprav zavzame precej prostora. Stebla so votla, listi srebrno-zeleni z dlačicami. Zacveti konec maja in z modrimi cvetpvi krasi vrt vse do septembra. Ko rastlina odcveti, nastane plod, v katerem najdemo štiri črna semena. Boreč ima precej grmičasto rast in globok koreninski sistem, zaradi česar je nepogrešljiv pri izboljšanju težkih tal. Odlično se razume s kolerabicami in kapusnicami in jim obenem pomaga, da jih ne napadejo škodljivci.

Kulinarika

V kulinariki uporabljamo predvsem cvetove in mlade liste. Liste uporabljamo predvsem pri pripravi solat. Odlično se poda h kumarični, paradižnikovi in krompirjevi solati, prav tako pa je nepogrešljiv pri vseh ostalih spomladanskih solatah. Cvetove radi uporabljamo tudi pri okraševanju krožnikov in tort, dodajamo jih lahko zelenjavnim juham in enolončnicam ter uporabimo kot dodatek pri pripravi zeliščnega masla. Mladi listki so nepogrešljivi pri pripravi spomladanske špinače, prav tako pa pri pripravi sendvičev in kot okras pri kanapejih. Cvetove in liste lahko v kulinariki uporabljamo tako sveže kot suhe in so nepogrešljivi tudi pri pripravi omak, raznih namazih ali pri dušenem mesu.