Zanimivosti

Bi radi na terasi ali vrtu postavili pergolo?

Z.F.
23. 5. 2020, 18.02
Posodobljeno: 15. 6. 2023, 17.29
Deli članek:

Če smo nekoč na vrtove ob piknikih postavljali senčnike in jih nato glede na položaj sonca premikali po vrtu, so danes slednje v večji meri zamenjale stilno oblikovane tende oziroma pergole, ki so postale celo »dom v malem«. Se tudi vi odločate za postavitev?

dreamstime
Na voljo so tudi različna ostrežja, ki so lahko iz platna ali vodotesnih lamel, ki jih regulirate po želji.

Senčnike v zadnjih letih najpogosteje srečujemo le še v gostinskih lokalih in na plažah, saj trenutni trendi narekujejo pergole oziroma bioklimatske pergole, jadra in bresoleje, ki so v zadnjih letih na trgu dosegli precejšen napredek. Tokrat smo pod drobnogled vzeli predvsem pergole, ki jih lahko izberemo v različnih oblikah, velikostih pa tudi materialih. Pergole so sicer že starim Rimljanom omogočale prijetno senco, obdane z listjem in cvetovi. Pogosto pa so jih uporabljali tudi za zelene stene in hodnike v atrijih pa tudi v parkih.

Dobro premislite o legi

Še preden odločitvijo za postavitev pergole razmislite o njeni legi. Njen prvotni namen je zagotavljanje sence, najsi bo na vrtu ali na terasi. Ker gre za konstrukcijo, ki jo je težje premikati, je treba temeljito premisliti, kam jo boste postavili. Ne pozabite, da bo pergola v sončnih in toplih dneh postala središčna točka vašega doma, kjer boste uživali ob jutrih, ko boste prisluhnili žvrgolenju ptic in popoldne, ko boste ob brenčanju čebel srkali popoldansko kavo.

Izbor materialov

Če so bile pergole nekoč narejene zgolj iz lesa ali železa, danes na trgu najdemo široko paleto materialov, iz katerih so izdelane pergole. Strokovnjaki ponujajo predvsem dolgoročne rešitve in postavitev kakovostnih, trajnih in modernih pergol, ki zagotavljajo dobro senčenje, nekatere pa tudi zaščito pred vetrom in dežjem. Najmodernejša domislica so tako imenovane bioklimatske pergole, ki ne zagotavljajo več zgolj sence, temveč se lahko spremenijo v mini dnevne sobe ali jedilnice oziroma zimske vrtove in lahko v njihovem zavetju uživamo v vseh letnih časih. Ogrodje je najpogosteje narejeno iz aluminija, na katerega so nameščene gibljive aluminijaste lamele, ki se ob spremembi vremena spremenijo v varen nadstrešek. Življenjska doba takšne pergole je skorajda neomejena, hkrati pa ne potrebuje posebnega vzdrževanja in obnove.