Zanimivosti

FOTO: Ko s stropa visijo milijoni

Sa.S.
16. 5. 2020, 20.54
Posodobljeno: 16. 5. 2020, 20.57
Deli članek:

Pinterest
Lestenec Kuvajt 360

Lestenec Givenchy Royal Hannover – 6.520.000 evrov

Destination Luxury
Lestenec Givenchy Royal Hanover

Lestenec Givenchy Royal Hannover je za svojo palačo v Hannovru naročil angleški kralj George II. V lasti njegove družine je ostal skoraj 200 let, od leta 1736 pa vse do leta 1924, ko ga je kupil Hubert Givenchy. Srebrni lestenec je oblikoval kraljevi arhitekt William Kent, krasijo pa ga podobe levjih šap, konjev in kupidov iz belega zlata in srebra. Za piko na i poskrbi srebrna krona na vrhu lestenca in mu daje kraljevski pridih.

Lestenec Kuvajt 360 – 1.650.000 evrov

Pinterest
Lestenec Kuvajt 360

Najdražji lestenec na Bližnjem vzhodu je nekoč sijal na stropu nakupovalnega centra 360 v Kuvajtu. Ta več kot milijon in pol evrov vredna mojstrovina je bila narejena z namenom razkazovanja bogastva in božanskosti. Lestenec so naredili iz več kot tisoč kristalov, ki pa so se zaradi nenavadne nesreče pred nekaj leti razleteli po tleh. Pripetljaj se je zgodil, ko je najstnik za zabavo v lestenec zalučal svoj čevelj, ta pa se je snel s stropa in padel na tla.

Lestenec Baron de Redé – 1.570.000 evrov

Destination Luxury
Lestenec Baron de Redé

Ta kraljevi lestenec je sestavljen iz kamnitih kristalov in pozlačenega brona, spada pa v zbirko barona de Redéja, ki je bil slaven francoski bankir, aristokrat in zbiralec. Svoj dom je napolnil z umetninami in luksuznimi starinami. Lestenec je dolgo časa visel s stropa hotela Lambert, leta 2005 pa so ga prodali zasebnim zbirateljem.

Napoleonov lestenec – 1.390.000 evrov

Pinterest
Napoleonov lestenec

Ta lestenec je pozlačen bronast in rezan kristalni kos Napoleonovega dobavitelja pohištva Dufougerais. Leta 2007 je bil za več kot milijon evrov prodan na dražbi za fundacijo Virginio Bruni Tedeschi. Gre za edinstven dizajn, z obliko, ki je ne vidimo pogosto, saj je bolj horizontalna kot pa okrogla. Lestenec je sestavljen iz treh nivojev; najbolj prepoznavno in prestižno pa je dno, na katerem je kristalna posoda, ki podpira stebre, ki segajo do naslednjih dveh nivojev. Trenutno je v lasti francoskega gledališča Imperial, kjer krasi njihovo glavno dvorano.

Lestenec Andréja Charlesa Boulleja – 1.390.000 evrov

Pinterest
Lestenec Andrea Charlesa Boulleja

Lestenec iz zgodnjega osemnajstega stoletja naj bi bil delo Andréja Charlesa Boulleja, mizarja in kiparja francoskega kralja Ludvika XVI., ki pohištva ni izdeloval le iz lesa, temveč tudi iz dražjih materialov, kot sta zlato in pozlačen bron. Znanih je več različnih dizajnov lestencev tega umetnika, vendar nobeden natančno ne ustreza temu modelu. Strokovnjaki si kljub podrobnemu proučevanju lestenca o njegovem izvoru niso povsem enotni, če pa bi si bili, bi lahko njegova cena presegla tri milijone evrov. Do dražbe, ki je potekala leta 2013, je bil lestenec v lasti francoskega poslovneža Jeana Blocha, nato pa ga je za skoraj milijon in pol evrov kupil zasebni zbiratelj. Čeprav je prestižno svetilo v večjem delu narejeno iz zlata, k njegovi visoki ceni pripomore zgodovinski okvir, v katerem naj bi ga ustvarili.

Pinterest
Napoleonov lestenec