Podvig

FOTO: Roman Jež v enem dnevu 28-krat tekel na Šmarno goro

J.P.
12. 5. 2020, 14.10
Posodobljeno: 12. 5. 2020, 16.04
Deli članek:

Za podvig se je odločil tako rekoč z danes na jutri. Pa da ni ekstremen, pravi.

Bobo
Šmarna gora

Temu, da jeRoman Ježza svoj podvig izbral včerajšnji dan, je botrovalo le in samo vreme. To mu je, kot je dejal, ustrezalo. Za vročino mu ni pretirano mar, zato ima raje dež kot pripeko.

Upa, da se bo lahko udeležil italijanske preizkušnje Tor, dolge 350 kilometrov in s 27.000 višinskimi metri.

Kaj senzacionalnega bi prav tako težko našli v razlogih za domala sizifovsko početje, le da brez tiste ključne premise tega mita. Ideja se mu je utrnila, ko mu je znanec pred približno mesecem dni navrgel, da se namerava nečesa takega lotiti s kolesom. Početja se je prijelo ime »everesting«: izbereš takšno ali drugačno vzpetino kjerkoli in svetu in vanjo grizeš kolena, dokler ne premagaš 8848 višinskih metrov, kolikor jih ima najvišja gora sveta. Da obstaja tudi tekaška različica, je izvedel šele pred kratkim.

Čez vikend utrnjena ideja je torej meso postala včeraj, kajti prihodnji teden ga že čaka služba. Rekordov ni lovil, to je naredil zase, je poudaril. Zakaj pa Šmarna gora? Kot je pojasnil, je doma skoraj pod njo, zato mu je najbolj pri roki, trasa je primerna za tek, skratka ... Pred nosom jo ima, je strnil.

Osebni arhiv
Za Romanom Ježem je njegov prvi "everesting".

Traso je zabeležila aplikacija Strava, o posamičnih vzponih in spustih pa je dejal, da pri prvih do predzadnjega pretiranih razlik v časih ni bilo, pri drugih pa tja do pet minut. Najpočasnejši je sicer bil zadnji, torej 28. Za 28 vzponov, v katerih je premagal 9000 višinskih metrov, je potreboval 20 ur in 14 minut.

Kot nam je povedal Jež, ko smo ga pobarali po počutju, če se je morda celo iztrošil, ga danes čaka še sedem kilometrov teka in ura kegljanja. Kar se tiče povprečja, je prejšnji mesec pretekel 15 kilometrov na dan. Rezerve so mu torej še ostale.

Osebni arhiv
V objemu soproge Mojce

Namesto ene Rašice druga

Jež je tudi organizator teka Trail Rašica. Tega, kot zaenkrat kaže, letos ne bo.

52-letnik iz Gameljn je prvi Slovenec, ki je zasedel stopničke na najbolj prestižnem trail teku Ultra Trail Mont Blanc. O tretjem mestu, ki ga je zasedel v svoji kategoriji, je dejal, da še danes ne more verjeti, da mu je uspelo to doseči. Premagati je moral 170 kilometrov z 10.000 višinskimi metri vzpona in spusta. Trasa je prečila ozemlja Francije, Italije in Švice.

Na Everest bi sicer šel, a kot je dejal, je to »čisto drug svet«. Želel pa bi si iti na Mont Blanc. Med konkretnejšimi načrti je »everesting« na Rašico, le da tokrat s kolesom. Do konca asfalta in nato nazaj. Ter spet gor, do vrha Everesta.

Osebni arhiv
Šmarno goro ima "pred nosom".