Modri zmaj

FOTO: Naletel na nenavadno bitje in mislil, da je odkril novo živalsko vrsto

A.S.
12. 5. 2020, 06.58
Deli članek:

Redke mehkužce, ki so zaradi svoje podobe dobili prav posebno ime, te dni naplavlja na obale teksaškega otoka.

Facebook
Modri zmaj, ki ga je opazil in v objektiv ujel sedemletnik.

Družina Lane je pretekle dni dopustovala na teksaškem otoku Padre Island. Sedemletni Hunter je 2. maja med sprehodom na tleh opazil nenavadnega mehkužca in pomislil, da je odkril novo živalsko vrsto. Nekaj korakov naprej je videl še dva tovrstna morska polža. Kmalu pa je družina, ki tja zahaja že 30 let in nikoli ni videla teh nenavadnih živali, ugotovila, da ne gre za osamljen primer. 

V zadnjih dneh je namreč naplavljene modre zmaje opazilo več  sprehajalcev. Ob tem so iz nacionalnega parka Padre Island National seashore opozorili, da naj jih ljudje opazujejo z varne razdalje: "Modri zmaji so zelo majhni, ponavadi veliki le okoli tri centimetre, a naj vas njihova velikost ne zavede. Njihovo ime ni takšno po naključju". 

Ta morski polž je največkrat obrnjen s spodnjim delom telesa navzgor, tik pod morsko gladino. Mehkužec se namreč napolni z zračnimi mehurčki, dvigne na površje in "pluje" z morskimi tokovi.

Zapisali so tudi, da gre za plenilce portugalskih ladjic - izjemno strupenih ožigalkarjev. Poseben zaščitni mehanizem prebavnega trakta modremu zmaju ne omogoča le, da portugalsko ladjico prebavi, temveč tudi, da njen strup uporabi za svojo zaščito. Po obedu toksin potuje do roba izrastkov, ali kot so jih poimenovali v nacionalnem parku, "njihovih prstov". Ker so zmožni te strupene celice skoncentrirati na enem mestu, je ožig modrih zmajev lahko še bolj nevaren kot ožig portugalske ladjice. Le upamo lahko, da bodo vsi, ki bodo uživali na teksaških plažah, previdni.