Po novem lahko mucke, ki potrebujejo zahtevnejšo oskrbo, tudi posvojimo

Kaj lahko storimo ob začetku sezone mačjih mladičkov?

B. Blaić
9. 5. 2020, 07.40
Deli članek:

Veliko lastnikov mačjih mladičev se še vedno ne zaveda svojih dolžnosti in so na področju ravnanja z živalmi premalo odgovorni.

Društvo za zaščito živali Novo mesto
Marička in Bine sta pod okrilje Društva za zaščito živali Novo mesto prišla, ko sta bila še nebogljena.

Lastniki živali so po zakonu dolžni preprečiti skotitve neželenih mladičev, zapustitve in poboji so kaznivi, prav tako ni primerna rešitev mladičev samo oddati naprej, če niso predhodno veterinarsko urejeni. Če se je že zgodilo nepredvideno leglo, naj torej mladički odidejo v nov dom dovolj stari (mačji vsaj 12 tednov), sterilizirani oziroma kastrirani, brez parazitov, cepljeni, zdravi, poudarjajo v Društvu za zaščito živali Novo mesto.

Sterilizacije in kastracije mačk in psov imajo številne pozitivne lastnosti, pravijo v društvu. Mačke in psi se bodo manj klatili, s tem pa se zmanjša možnost, da se izgubijo ali jih povozi avto. Zmanjša se tudi verjetnost za okužbe z nalezljivimi boleznimi, pa tudi verjetnost raka na maternici in seskih ter raka na testisih in jajčnikih.

Sterilizacija in kastracija sta preprosta, rutinska posega, zato lahko lastniki žival odpeljejo domov še isti dan. Večinoma se iz narkoze zbudijo hitro, nekaj ur so lahko še malce omotični in zaspani. Mačke so običajno še isti ali najpozneje naslednji dan v enakem stanju kot pred posegom, psi pa nekaj dni pozneje.

Zgodnja sterilizacija oziroma kastracija sta izjemno pomembni, sploh pri mačkah, ki živijo tudi zunaj. To, da ima muca eno leglo mladičev pred sterilizacijo, zanjo ne pomeni nobene zdravstvene ali druge koristi. Mačke so lahko spolno aktivne že pri štirih mesecih, parijo pa se tudi s svojimi sorodniki. Poseg je popolnoma varen, ko mačka tehta en kilogram – to težo običajno dosežejo že pri dveh do treh mesecih starosti. Mlajše živali poseg lažje prenesejo kot starejše, poudarjajo v Društvu za zaščito živali Novo mesto, ki ima novo spletno stran, na kateri se je mogoče po novem odločiti tudi za botrstvo tistim muckom, ki zaradi nekaterih posebnosti težje najdejo dom, njihova oskrba pa je nekoliko zahtevnejša.

Profimedia
V zavetišču lahko posvojimo tudi mačke, ki potrebujejo zahtevnejšo oskrbo.

Kaj če naletimo na zapuščeno žival?

Na spletni strani društva so natančna navodila, kako ravnati, če najdemo zapuščeno žival. Najditelj je o najdbi živali namreč dolžan čim prej obvestiti pristojno zavetišče, to pa se mora odzvati in žival prevzeti v 24 urah. Seveda jim lahko olajšamo delo in po predhodnem dogovoru žival odpeljemo k njim kar sami. Predvsem je pomembno obvestiti zavetišče, če gre za izgubljenega psa, da odčitajo čip in poiščejo podatke lastnika v centralnem registru psov. Če okoliščine jasno nakazujejo, da je bila žival namerno zavržena (na primer mačji mladiči v vrečki, škatli, košu za smeti in podobno), je treba o tem nemudoma obvestiti tudi policijo, saj je namerna zapustitev živali kazniva.

Če naletimo na ranjeno ali kako drugače hudo prizadeto žival, je o tem treba obvestiti veterinarja. K njemu jo lahko odpeljemo tudi sami, če pa se žival pusti prijeti, poskrbimo, da bo na varnem. To pomeni, da jo umaknemo z nevarne lokacije oziroma jo vsaj poskušamo zadržati na mestu, da ne pobegne drugam še pred prihodom delavcev zavetišča ali prostovoljcev društva za zaščito živali.

V Društvu za zaščito živali Novo mesto pričakujejo, da bo s ciljem, da bi bilo zapuščenih živali čim manj, Mestna občina Novo mesto tudi letos zagotovila sofinanciranje kastracije in sterilizacije.