Če se emisije toplogrednih plinov ne bodo zmanjšale, bo dobršen del svetovnega prebivalstva trpel povprečne temperature nad 29 stopinj Celzija. Kar je zunaj cone udobja, v kateri je človeštvo zadnjih 6000 let uspevalo.

Raziskovalci so projekcije Združenih narodov 'preslikali' v scenarij, ki predvideva, da bo globalna temperatura narasla za tri stopinje Celzija. Ta naj bi se uresničil, četudi bi se države držale pariškega podnebnega sporazuma.

Neznosno

Sodeč po izsledkih raziskave, so človeške populacije zgoščene v ozkih klimatskih pasov – večina jih živi v krajih, kjer je povprečna temperatura med 11 in 15 stopinj Celzija. Manjše število jih biva na območjih, kjer živo srebro v povprečju kaže med 20 in 25 stopinj Celzija. Tako je že več tisoč let. A če bi se temperature zaradi globalnega segrevanje dvignile za tri stopinje, bi veliko število ljudi bilo primorano prenašati temperature, ki niso več znosne.

V raziskavi so sodelovali britanski, kitajski, ameriški in evropski znanstveniki. Eden od njih, Tim Lenton, je za BBC dejal: »Kopno se segreva hitreje kot ocean, tako da se bo segrelo za več kot tri stopinje. Prebivalstvo narašča tudi v vročih krajih, najbolj v podsaharski Afriki, kar povprečnega človeka premesti v bolj vroče območje. Ker se prebivalstvo s tem širi na bolj vroča območja, ki postajajo še bolj vroča, se izkazuje, da povprečna oseba na tem za tri stopinje Celzija toplejšem planetu dejansko biva na območju, ki je bolj vroče za sedem stopinj Celzija.«

Projekcije kažejo, da bodo med prizadetimi območji severna Avstralija, Indija, Afrika, Južna Amerika in deli Bližnjega vzhoda.