Zanimivosti

Pegasta koža je občutljivejša

T.D.
5. 5. 2020, 21.37
Deli članek:

Ker je bolj prosojna in jo zunanji vplivi okolja hitreje poškodujejo, potrebuje primerno nego.

Profimedia
Za občutljivo kožo so primerna kamilica, sandalovina in sivka, vendar jih nikoli ne nanašajte na kožo nerazredčenih!

Tipično žensko je, da si želimo tistega, česar nimamo. Kodrolaske hrepenijo po ravnih, zlikanih laseh, ženske z ravnimi lasmi pa si želijo bujnih kodrov. Enako velja za pege. Če ste tista srečnica, ki ima naravne pege, jih ne pozabite primerno negovati. Pegasta koža je občutljivejša. Ker je bolj prosojna, jo sonce in zunanji vplivi okolja hitreje poškodujejo, zato nanjo nujno nanesite izdatno plast sončne kreme, kadar greste od doma. Sicer pa naj za vas veljajo vsi nasveti za nego občutljive kože.

Higiena

Kožo imejte vedno čisto, saj se lahko zelo dražeče odzove na umazanijo in prah. Negujte jo z nežnimi čistili, toniki in blagimi kremami. Uporabljajte takšne brez dišav, na osnovi naravnih sestavin (kamilica, bisabol, alantoin, sivka, rožmarin, aloja). Pri umivanju se izogibajte zelo vroči ali zelo mrzli vodi, najboljša je mlačna.

Domači lepotni pripravki

Piling si pripravite tako, da zmešate nekaj jagod, malo naravnega jogurta in fino mletih ovsenih kosmičev. Z dobljeno mešanico si zdrgnite kožo. Maska: zmešajte žlico medu in rožne vode. Nanesite na obraz in pustite učinkovati 15 minut, preden sperete z mlačno vodo.

Kaj pa, če pegic nočete imeti?

Zmešajte en deciliter kefirja in eno žličko šipkovega čaja. Obraz si s tem umijte zjutraj in zvečer. Zoper pegice deluje tudi maska iz rdeče redkve: manjšo redkvico naribajte v dva decilitra jogurta in pustite stati čez noč. Precedite čez gazo in nato s to tekočino mažite pege ter madeže. Po nekaj dneh bodo pege in madeži izginili. Tudi limonina tekočina je učinkovita za odstranjevanje peg: potrebujete en deciliter domačega jabolčnega kisa, celo limono, narezano skupaj z dobro umito lupino, dve žlici alkohola, pol žličke sivkinega olja in tri velike žlice vode. Limono namočite v alkohol in jo pustite stati čez noč. Potem precedite in dodajte preostale sestavine. Vse skupaj pustite stati in nato uporabite za pegaste predele obraza.