Zanimivosti

Pripravite si kavo dalgona, ki je obnorela svet

Z.F.
9. 5. 2020, 12.26
Deli članek:

Če smo prejšnje poletje vzdihovali in uživali v različnih okusih in pripravi napitkov iz džina in tonika, ki so obnoreli svet, je letos to titulo zagotovo prevzela kava. A ne kakršnakoli, temveč kava dalgona.

arhiv
keto dalgona kava

Za kaj pravzaprav gre? Če želimo preprosteje povedati, je kava dalgona »stepena kava«, ki jo pripravimo z dovolj dolgim stepanjem. Kava dalgona je pravzaprav najnovejša kreacija kave, ki nastane z mešanjem instant kave s sladkorjem in vodo. Ko je pripravljena, jo z žlico le previdno prenesemo nad mleko, ki smo ga predhodno praviloma ohladili še s kockami ledu. Priprava na prvi pogled ni nič posebnega, res pa je, da od vas zahteva kar nekaj časa, a če želite biti v trendu, jo preprosto morate pripraviti in seveda objaviti.

RECEPT ZA KAVO DALGONA 

Pripravimo jo iz enakih razmerij kave, sladkorja in vode. Viralni mediji ponujajo razmerje dveh jedilnih žlic, se pravi dve žlici kave, dve žlici sladkorja in dve žlici vrele vode. K temu ne pozabite prišteti še mleka, ki je lahko po vaši izbiri toplo ali hladno. V mešanico kave in sladkorja dodamo še dve žlici vrele vode, nato pa s pomočjo metlice ali mešalnika stepamo tako dolgo, dokler ne nastane kremasta kavna struktura. Slednjo nato previdno razporedimo po mleku, ki smo mu dodali nekaj ledenih kock, lahko pa uporabite tudi toplo mleko, a se v tem primeru kava ne bo v celoti obdržala na površini.

KETONSKA RAZLIČICA KAVE DALGONA

Ker originalni recept vsebuje veliko sladkorja, ne čudi takojšnja iznajdba bolj zdrave različice te kave, ki si jo bodo lahko pripravili tudi tisti, ki želijo ostati v trendu ter jesti in piti zdravo. Za pripravo ketonske kave dalgona potrebujete dve žlici kave, dve žlici vrele vode in dve žlici naravnega sladila po žeji. Tako kot v osnovnem receptu mešanico sestavin stepamo tako dolgo, dokler ne nastane kremasta kavna struktura, ki jo razporedimo po mleku ali mlečnem nadomestku.

KAVA DALGONA MAČA

Ljubitelji zelene mače ta napitek preprosto obožujejo. Kaj je mača (matcha)? Gre za posebno vrsto zelenega čaja v prahu, ki se praviloma proizvaja na Japonskem. Čaj mača naj bi torej zagotavljal več energije in hkrati večjo umirjenost, je zakladnica antioksidantov in izboljšuje imunski sistem. Za pripravo kave dalgona mača boste potrebovali eno žlico sladkorja, eno žlico tople vode, en beljak, dve žlici »aquafabe« (vode, v kateri so se kuhale stročnice, recimo fižol ali čičerika), eno čajno žlico mače ter led in mleko po izbiri. Iz sestavin s stepanjem pripravimo kremasto strukturo, ki jo nato tako kot ostale različice razporedimo po mleku, in nato uživamo v okusu.

KAVA DALGONA Z ROŽNO VODO

Če spadate med tiste, ki obožujejo okus rožne vode in nekaj tega napitka hranite doma, si lahko pripravite tudi ta moden napitek. Za pripravo potrebujete en jajčni beljak, 50 gramov sladkorja, 50 mililitrov vode, eno žličko mače in dve do štiri žličke rožne vode. Sestavine stepemo ali zgnetemo do kremaste strukture ter previdno prelijemo po mleku. Po želji okrasimo s posušenimi cvetovi vrtnic.

KAVA DALGONA Z NUTELO

Za ljubitelje tega brezčasnega čokoladnega namaza z lešniki bo tale recept še kako uporaben. Za pripravo potrebujete eno jedilno žlico nutele ali drugega lešnikovega namaza in 80 mililitrov sladke smetane. Mešanico stepamo do kremaste strukture in razporedimo po mleku. Različica je primerna tudi za otroke, saj ne vsebuje kofeina.