Preprost trik

Kdaj ste nazadnje temeljito očistili svoj stari likalnik?

Z.F.
18. 4. 2020, 15.00
Deli članek:

Dnevi samoizolacije so marsikoga prisilili tudi v neljuba opravila. Med skoraj nujna, a neljuba opravila pri mnogih spada tudi likanje, ki niti ni tako zoprno, če likalnik dobro deluje. Kdaj ste ga nazadnje očistili?

Dreamstime
Likalnik nato nežno obrišite najprej z mokro, nato še s suho krpo.

Roko na srce, le redko slišimo, da bi se kdo pohvalil z opravilom, kot je čiščenje likalnika. Tudi navodila ob nakupu novega le redko ošvrknemo oziroma preverimo, kako se likalnik sploh očisti. Pa vendar tudi ta sčasoma podleže trdi vodi ali pa se na likalni površini naredijo temni madeži, ki preprečujejo gladko drsenje po tkanini. Bo treba zamenjati likalnik?

Kaj očistiti najprej?

Strokovnjaki za dolgotrajno nemoteno delovanje priporočajo destilirano vodo, ta bo preprečila nabiranje mineralnih oblog in grde madeže na tkaninah.

Če ste opazili, da likalnik med likanjem za seboj pušča grde madeže, potem je skrajni čas, da ga temeljito očistite. Zato zavihajte rokave in ne pozabite na pot vzeti tudi nekaj potrpljenja, a zagotavljamo vam, da se bo boj izplačal. Na likalni podlagi se sčasoma nabere umazanija in drugi ostanki, vključno z mineralnimi usedlinami, ki jih vročina razrahlja, ti pa se posledično odlepijo od podlage in pristanejo na vaših oblačilih. Zato boste ta del morali očistiti najprej. Prav tako pa preverite, v kakšnem stanju je vaša likalna deska oziroma likalna podlaga, saj se lahko tudi tam skrivajo številne nepravilnosti, ki so krive za oteženo in naporno likanje.

Očistite likalno ploščo

Za čiščenje bomo tudi tukaj uporabili trik, ki ga že vsi dobro poznamo, in večno rešiteljico številnih nadlog. Soda bikarbona. Zmešajte nekaj sode bikarbone in vode, da nastane gosta pasta. Nato pa jo previdno nanesite na spodnji del likalnika. Nič ne bo narobe, če bo nekaj paste pobegnilo v luknjice, iz katerih prihaja para. Zmes pustite delovati nekaj minut, nato pa podlago nežno obrišite s hrapavo stranjo gobice in podrgnite po grdih madežih, dokler jih v celoti ne odstranite. Na koncu površino očistite z vlažno krpo. 

Podlaga likalnika

Podlaga je skoraj toliko pomembna kot likanik sam, saj vam le kvalitetna podlaga lahko zagotovi enostavno in kvalitetno likanje. Pomembno je, da podlaga reflektira toploto nazaj, ne da jo zgolj vpija. Stare likalne deske imajo zgolj prevleko iz blaga, podloženo s filcem. Če imate takšno tudi vi, jo podložite s tanko, čeznjo pa prevlecite aluminijasto folijo. Tako bo likanje precej enostavnejše. Seveda pa vsaj enkrat letno tudi operite prevleko. Tako boste odstranili madeže vodnega kamna pa tudi sprijete kosme tkanin, ki so se sčasoma nabrali na površini.