HUJŠANJE

Najboljši zajtrki, ki jejo kalorije

T.D.
7. 4. 2020, 06.55
Posodobljeno: 7. 4. 2020, 09.54
Deli članek:

Ko se lotimo izgube teže, je pomemben vsak obrok – kaj in koliko pojesti, da ne bo preveč, hkrati pa bomo nekaj časa siti.

Dreamstime
Če se vam zjutraj vedno mudi, zajtrk pripravite en dan prej.

Kar nekaj resnice je v tem, da moramo zjutraj jesti kot kralj, saj je dokazano, da ljudje, ki preskočijo zajtrke, pozneje v dnevu pojedo precej več. Hkrati je res tudi to, da vse, kar zjutraj pojemo, naše telo veliko lažje pokuri kot tisto, kar pojemo za kosilo ali celo za večerjo. Privoščite si torej odličen zajtrk, ki vam najbolj ustreza glede na vaš življenjski slog.

Se vam vedno mudi?

Če ste eden tistih ljudi, ki zjutraj prigriznejo nekaj tukaj in nekaj tam, potem nezdrave prigrizke zamenjajte z zdravimi. Grizljajte na primer narezano zelenjavo. 

Če spadate med tiste, ki zjutraj vedno hitijo, in nikoli nimate časa, da bi se usedli za mizo in pojedli nekaj konkretnega, potem so vaši zajtrki običajno sestavljeni iz nečesa, kar pojeste sproti. Namesto da takrat grizljate kakšen rogljič ali kaj podobno nezdravega, si raje zjutraj privoščite le kavo, proteinsko bogat zajtrk pa si ga pripravite že zvečer in ga potem pojejte v službi. V manjši skledi zmešajte ovsene kosmiče in proteinski prašek, dodajte vodo in zmešajte. Nato dodajte pol žlice kokosovega olja in medu, malo mletega cimeta in oreščke. Zaprite v posodo in shranite v hladilniku. Zjutraj ali v službi mešanici dodajte koščke svežega sadja in zajtrk je pripravljen.

Če radi grizljate

Če ste eden tistih ljudi, ki zjutraj prigriznejo nekaj tukaj in nekaj tam, potem nezdrave prigrizke zamenjajte z zdravimi. Grizljajte na primer narezano zelenjavo (kumarice, papriko, brokoli ali kaj drugega), ki jo pomakate v gvakamole (namaz iz avokada) ali humus (namaz iz čičerke). Zraven si narežite trdo kuhano jajce, zajtrk pa dopolnite s kakšnim kosom sadja.

Za vse, ki obožujete smutije

Začnite z zelenjem (na primer špinačo ali bučkami), dodajte sadje (ki je lahko sveže ali zamrznjeno), grški jogurt in avokado. Če se ne počutite najboljše, je odličen dodatek tudi malce ingverja. Smuti razredčite z malo mleka ali rastlinskimi napitki ter zmeljite. Da boste čim bolj in čim dlje siti, pijte smuti počasi, ne vsega naenkrat.