Prestižno

Najdražja pica na svetu: bi zanjo odšteli 70 tisočakov?

S.St.
4. 4. 2020, 15.00
Deli članek:

Pica velja za okusen obrok, ki si ga lahko privoščimo po ugodni ceni ali ga doma z malo truda pripravimo sami. Toda tako kot številne klasične jedi se je tudi »skromna« pica znašla na meniju prestižnih restavracij. Seveda ne v klasični obliki. Na picah torej ne boste našli šunke, salame ali sesekljanih feferonov, pač pa na njih kraljujejo zlati lističi, kaviar in starani siri.

Profimedia
Če želite pokusiti najdražjo pico na svetu, se boste morali pošteno potruditi (fotografija je simbolična).
  1. Zlata pica – 70.000 evrov

Če želite pokusiti najdražjo pico na svetu, se boste morali pošteno potruditi. V ameriškem Čikagu jo namreč pripravlja zasebni kuhar, naročiti pa se je treba za več mesecev vnaprej. Testo je prekrito z 280 grami zlata, ki ga prelijejo z bešamelom iz parmezana, staranega vsaj deset let. Pred peko na pico dodajo še japonsko govedino, ki jo več dni marinirajo v mešanici grozdnega in jabolčnega soka, katerih skupna vrednost znaša slabih 20.000 evrov. Ko je pica že na mizi, jo glavni kuhar posuje z zlatimi lističi, morsko soljo in lističi belih tartufov, ki naj bi bili vredni dobrih 4000 evrov, saj jih uvažajo iz Italije. Zadnji dodatek je še najredkejši in pregrešno drag albino kaviar, za nakup katerega restavracija odšteje 16.000 evrov.

2. Louis XIII – 10.780 evrov

Na drugem mestu se je znašla pica, za pripravo katere kuhar potrebuje kar 72 ur. Ko pico naročite, se kuhar in sommelier na vaš dom pripeljeta po treh dneh s pripravljenim testom, ekskluzivnim jedilnim priborom in krožniki. Pico vam kuhar nato pripravi doma. Obložena je s tremi vrstami kaviarja, ekološko mocarelo in še sedmimi drugimi vrstami sira, avstralsko rožnato soljo, ki jo pridobivajo iz reke Murray, kozicami in jastogom. Poleg pice vam postrežejo še kozarec konjaka Remy Martin in steklenico šampanjca Krug Clos du Mesnil, letnik 1995.

3. Pica za zaljubljene – 7400 evrov

Tako imenovana zaročna pica je na prvi pogled videti kot običajna, oblikovana v srce, vendar so njena skrivna sestavina diamanti. Na voljo je v dveh različicah. Prva je posuta z užitnim diamantnim prahom, druga pa je povsem navadna margerita, a za »prilogo« dobite še diamantni prstan in steklenico šampanjca Dom Perignon. Le kdo bi rekel ne po takšni snubitvi?

4. Pica Royale 007 – 3800 evrov

Pico je ustvaril Domenico Crolla, poimenoval pa jo je po Jamesu Bondu, saj naj bi bila njegova mojstrovina tako kot filmski junak ekstravagantna in razkošna. Osnova pice je precej klasična – testo in paradižnikova omaka, so pa zagotovo pestrejši ostali dodatki. Testo je obloženo s škotskim prekajenim lososom, kaviarjem, namočenim v šampanjcu Dom Perignon, medaljoni iz divjačine, jastogom, balzamičnim kisom in pršutom. Za piko na i je pica posuta še s 24-karatnimi zlatimi lističi.

5. 24-karatna pica – 1800 evrov

Štiriindvajsetkaratno pico, ki mnoge po videzu bolj spominja na pito, si lahko privoščite v newyorški restavraciji Industry Kitchen. V testo je vmešano črnilo lignjev, glavni dodatki na pici pa so kozji sir, tartufi, zlati lističi in kaviar Almas, ki je glavni krivec za visoko ceno, saj naj bi bil vreden slabih 800 evrov. Če bi želeli pico pokusiti, se morate pred obiskom restavracije naročiti, saj so nekatere sestavine tako redke, da jih je treba naročiti.