Lepotilna sredstva

Pripravite si svojo zalogo: od domačega parfuma do utrjevalca za lase

T.D.
4. 4. 2020, 18.48
Deli članek:

V pršilnih stekleničkah dobite mnogo izdelkov kozmetičnih znamk, lahko pa kupite tudi prazne in jih napolnite sami. Pripravite si lahko pravo zalogo lepotilnih sredstev.

Dreamstime
Rožna voda zaradi čudovitega vonja dobro dene duši, poleg tega pa je tudi pravi balzam za kožo.

Parfum, ki bi bil narejen čisto po vaši meri? Takšnega v drogeriji gotovo ne boste dobili, temveč si ga boste morali zmešati sami. Potrebovali boste le izbrana naravna eterična olja, alkohol, malo glicerina, nekaj domišljije in prazne pršilne stekleničke. Uporabite na primer 50 mililitrov alkohola in 25 kapljic eteričnega olja, zmešajte in počakajte, da se vonj razvije. To običajno traja do mesec in pol, a zadostovalo bo že nekaj dni. Nasvet: vonj bo obstojnejši, če mešanici dodate še malo glicerina (pet kapljic). Katera eterična olja uporabiti? Če vam manjka samozavesti, uporabite cipreso ali rožmarin, vrtnica in bergamotka preženeta žalost, citrusne note pa poskrbijo za svežino.

Domači lak za lase

Pri stilskem oblikovanju pričeske ne moremo brez laka za lase, saj poskrbi za dolgo obstojnost in sijaj. Takole ga pripravite doma: V kozico stisnite sok ene limone in ga zalijte z dvema skodelicama vode. Segrevajte toliko časa, dokler vam ne ostane samo še polovica tekočine. Dobro jo ohladite in nalijte v stekleničko z razpršilom. Lak hranite v hladilniku in ga, če je preveč lepljiv, razredčite z malo vode. Obstojnost laka lahko podaljšate z dodatkom treh mililitrov alkohola.

Rožna meglica za obraz

Obrazu nič ne prija bolj kot naravna rožna vodica. Ta je v kozmetiki nasploh cenjena zaradi protivnetnih sestavin; oži pore, vlaži suho kožo, pomirja, odpravlja mozolje in celo celi poškodbe zaradi pikov žuželk. Kako jo pripraviti? Društvo ljubiteljev vrtnic priporoča naslednji postopek: »Na izliv čajnika nataknemo tesno prilegajočo se čisto gumijasto cev, ki jo prek nižje stoječe posode, napolnjene z mrzlo vodo, speljemo v steklenico na tleh. Čajnik do polovice natlačimo s cvetnimi lističi, prelijemo z vodo, pokrijemo in pustimo počasi zavreti. Med vrenjem se bo destilirana rožna voda po cevki zbirala v steklenici.« Rožno vodo prelijete v pršilno stekleničko in shranite v hladilnik.