Zakaj nastanejo?

Naravni recepti zoper akne in ogrce

Z.F.
4. 4. 2020, 20.30
Deli članek:

So leta adolescence že zdavnaj za vami, vas pa še zmeraj mučijo mozolji, akne in ogrci? Ti se praviloma res pojavijo v dobi odraščanja, a tudi kasneje so pogosto prisotni. Kaj jih povzroča? Zakaj nastanejo in kako jih odpraviti?

Dreamstime
Dekletom pomagajo tudi kontraceptivi, ki uravnavajo raven androgenih hormonov.

Z nečisto kožo, na kateri se pojavljajo akne, mozolji in ogrci, se spopadajo ljudje po vsem svetu. Ti so resda pogost pojav pri najstnikih, a kot že omenjeno, spremljajo tudi odrasle. Zoper njih večina preizkusi nemalo izdelkov in nasvetov, številni se celo poslužujejo različnih diet, ki bi odpravile težave, ki povzročajo nadležne in pogosto tudi boleče izbokline na obrazu, madeže in luknje. 

ZAKAJ AKNE NASTANEJO?

Zoper akne ni prikrajšan nihče. Nastanejo ne glede na spol, barvo kože ali starost, vzroki pa so v veliki večini skoraj vedno enaki za vse. Akne in mozolji so vnetno stanje kože, zato je najprej treba ukrepati in iskati rešitve zoper nastalo vnetje, da se slednje ublaži in prepreči. A žal je tako, da številni izdelki, ki naj bi pomagali v boju za čisto kožo, celo vsebujejo sestavine, ki povzročajo vnetja, kar pa stanje vaše kože še dodatno poslabša. Tako se lahko podamo v začaran krog. Z mislijo, da delamo dobro, povzročamo le še več težav in škode. 

KAJ PRIPOMORE K NASTANKU AKEN?

Veliko vlogo pri nastanku aken imajo hormoni, ne le v času adolescence, temveč skozi celo življenje. Najpogostejša težava je preveliko izločanje androgenov, ki so pravzaprav moški hormoni. Naslednja težava, ki izzove pojav aken, so vnetja. Že vnetje, ki ni nujno povezano z vašim obrazom, lahko vpliva na nastanek aken, te pa se seveda lahko pojavijo po celem telesu. Na pojav vpliva tudi prekomerno proizvajanje maščobe v maščobnih žlezah. Njihov nastanek je sicer v neposredni povezavi z aktivnimi androgeni, torej hormoni. Na pojav vplivajo razna kožna obolenja, kot je nepravilno ali prekomerno luščenje kožnih celih, v katerih se sčasoma začnejo nabirati nečistoče, ki izzovejo vnetje in posledično pojav aken. Prav tako so pogost vzrok tudi ličila in drugi izdelki za nego kože, ki povzročajo draženje. 

ZAKAJ NASTANEJO OGRCI?

Ogrci po navadi nastanejo na mestih, kjer so pore razširjene. Številni so mnenja, da je za nastanek ogrcev kriva slaba osebna higiena, saj naj bi se v njih kopičili delci umazanije, s katerimi polt vsakodnevno prihaja v stik. A nesnaga ni tista, ki zamaši pore, temveč kožna maščoba (sebum). Ogrce tako povzročajo drugi dejavniki, od genetike, teksture kože do delovanja hormonov. Črni ogrci nastanejo, ker odmrle kožne celice zaprejo pore, maščoba pa ne more na površino. Ta se kopiči pod njo in ob stiku z zrakom oksidira ter potemni.

NARAVNO ZOPER AKNE

Redno čiščenje kože pomaga preprečevati kopičenje sebuma in nastanek mozoljev. Akne boste najhitreje odpravili s pomočjo antiseptičnih eteričnih olj, ki pospešujejo obnavljanje kože. Zdravilci priporočajo uporabo eteričnih olj čajevca, geranije in sivke. Rastlinski lepotni tretmaji za zunanjo uporabo naj vključujejo tudi raztopine bezga, sivke, nepozebnika in ognjiča.

MLEKO ZA OBRAZ IZ KAMILICE 

Kamilico lahko vzgojite tudi na svojem vrtu, saj ni zahtevna za vzgojo in se hitro razsadi. Liste kamilice segrejte v mleku, in nastal bo odličen tonik. Pomagal bo očistiti pore in preprečil nastanek mozoljev. Tonik bo kožo primerno navlažil.

Priprava: Potrebujete dobro pest lističev kamilice in 600 mililitrov mleka. Mleko nalijte v kozico in dodajte liste kamilice. Pustite, da zavre, nato pa na majhnem ognju kuhajte še 20 minut. Pustite, da se ohladi, precedite in prelijte v steklenico, ki jo hranite v hladilniku. Nanesite hladno in dobro vtrite.

ŽAJBLJEV HIDROLAT

Žajbljev hidrolat je naravno zdravilo, ki bo hitro opravilo z mozolji. Pridobivajo ga z destilacijo svežih listov žajblja. Dragocena tekočina se ponaša s specifičnim okusom, vonjem in kemijsko sestavo ter z izjemnimi terapevtskimi lastnostmi. Hidrolat ne le zdravi, temveč tudi zmanjšuje simptome in preprečuje pojav novih aken. Prav tako lahko odpravi težave, ki se pojavljajo na koži zaradi hormonskih motilcev ali so posledica nezadostne ali nepravilne nege kože. Hidrolat lahko uživate oralno, in sicer eno čajno žličko pomešajte z enim decilitrom vode do dvakrat na dan in popijte.

ČISTILO ZA OBRAZ Z JABOLČNIM KISOM

Jabolčni kis vsebuje sestavine, ki odstranjujejo nečistoče. Primeren je za odstranjevanje ličil, obenem pa odstranjuje tudi odmrle kožne celice. Jabolčni kis uravnava pH kože in preprečuje razvoj bakterij. Primeren je za čiščenje predvsem mastne kože.

Jabolčni kis pomešajte z vodo, v razmerju ena proti ena. Mešanico nanesite na prizadeta področja in pustite delovati nekaj minut. Nato obraz najprej operite s toplo vodo, zatem pa s hladno, da se pore zožijo. Z rednim izvajanjem tretmaja bodo akne izginile v roku 14 dni.

BELJAKOV SNEG

Tretma z beljaki po poskrbel za enostavno rešitev zoper akne, brazgotine in gube. V beljaku najdemo veliko beljakovin in vitaminov, ki uspešno odstranijo bakterije in obnovijo kožo. Prav tako vpijejo presežek kožnega sebuma. Postopek: Pripravite sneg iz dveh beljakov in ga enakomerno nanesite na obraz. Pustite delovati 20 minut, nato pa obraz operite z mlačno vodo in kožo nahranite s hidratantno kremo.

PASTA IZ LUPINICE AGRUMOV

Pomaranče in limone vsebujejo veliko vitamina C in limonske kisline, ki uspešno zavirajo prekomerno maščenje kože in razvoj bakterij. Vitamin C pripomore k hitrejši rasti novih in zdravih kožnih celic oziroma povrhnjice. Postopek: Obraz operite in obrišite do suhega. Lupino dveh pomaranč dajte v mešalnik, dodajte nekaj žličk vode in zmešajte v gosto pasto. Nanesite jo na problematična mesta za pol ure, nato pa obraz umijte z mlačno vodo.

ČESEN

Česen se ponaša z antivirusnimi, antibakterijskimi, atiseptičnimi in antioksidativnimi lastnostmi, ki pomagajo pri hitrejšem odpravljanju mozoljev. Postopek: Česen prerežite na polovico in ga vtrite na prizadeta področja. Pustite, da česnov sok deluje vsaj pet minut. Nato kožo umijte z mlačno vodo. Postopek ponovite nekajkrat dnevno.

S PARO NAD MOZOLJE

Para bo razširila pore na koži in jih osvobodila sebuma, nečistoč in bakterij, ki povzročajo okužbe in vnetja. Napolnite posodo z vrelo vodo in izvajajte inhalacijo vsaj 10 minut. Po tem tretmaju obraz operite z mlačno vodo, nežno obrišite in kožo nahranite s hidratantno kremo.

MASKA IZ MEDU IN CIMETA

Med in cimet sta odlična kombinacija zoper mozolje in akne. Med je naravno zdravilo, ki odlično deluje na kožo, medtem ko se cimet ponaša z antimikrobnimi, antioksidativnimi in antivirusnimi lastnostmi. Primeren je za mešanje tudi z drugimi preparati za nego kože. Postopek: Obraz umijte z vodo in obrišite do suhega. Pomešajte dve žlici medu z eno žličko cimeta. Masko nanesite na obraz in pustite delovati 15 minut. Obraz nato temeljito umijte in osušite.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona je sicer groba, a s primerno pripravo bodo njeni drobni kristalčki nežno očistili vašo povrhnjico, koža pa ne bo nadražena ali vneta. Pomešajte sodo bikarbono z nekaj kapljicami vode, da nastane gosta pasta. Nežno jo vtrite v kožo in pustite, da deluje dobro minuto, nato pa obraz umijte z mlačno vodo. Kožo nato primerno navlažite s hidratantno kremo. Lahko uporabite tudi nekaj kapljic kokosovega ali mandljevega olja. Postopek ponavljajte dva do tri tedne.

LIMONIN SOK

Limonin sok vsebuje limonsko kislino, ki je ob mlečni in glikolni kislini ena od snovnih alfa-hidroksi kislin. Te so v kozmetiki poznane po svojih blagodejnih učinkovinah. Najdemo jih v številnih kremah zoper staranje, dodane pa so tudi kemičnim pilingom, saj spodbujajo tvorbo kolagena, kožo učvrstijo in jo očistijo nepravilnosti, kot so akne, ogrci in mozolji. Poleg tega limonin sok na naraven način kožo očisti in dezinficira ter tako odpravlja in preprečuje nastanek mozoljev. Prav tako pomaga pri beljenju kože zoper hiperpigmentacijo. Postopek: Obraz temeljito očistite. Iz limone iztisnite sok in ga nanesite na problematični predel na koži. Postopek ponavljajte dva do tri tedne.

ALOE VERA

Sok ali gel, ki ga dobimo iz aloe vere, je izjemno učinkovit pri odpravljanju aken in mozoljev. Ne le da zmanjšuje vnetja, temveč krepi tudi imunski sistem in obnavlja poškodovano tkivo. Aloe vero lahko uživate tudi oralno, a pri tem nekaj več previdnosti in striktno upoštevajte navodila.

OLIVNO OLJE

Olivno olje je bogato z železom in vitamini A, C, D, E in B1 ter B2. Vitamin E je denimo v kozmetični industriji poznan kot najboljši borec zoper staranje kože. A to še niso vse koristne informacije o olivnem olju. Vsebuje tudi številne antioksidante, deluje protivnetno in je učinkovita pomoč pri zdravljenju aken in mozoljev. Zdravilci svetujejo, da pred spanjem nežno vtrete nekaj olivnega olja v kožo, predvsem na problematična mesta. Na obraz nato položite toplo krpo, da se bodo pore razširile in bo olje lažje prodrlo v globlje plasti kože. Po 10 minutah nežno obrišite odvečno olje. Postopek ponavljajte do dvakrat tedensko.

NARAVNO ZOPER OGRCE:

Ogrci nastajajo zaradi nakopičenega sebuma, ki ga izločajo žleze lojnice v podkožju por. Ogrci dobijo grdo črno barvo, ker odmrle kožne celice zaprejo pore, maščoba pa ne more na površino. Ob stiku z zrakom oksidira ter postane temna.

ČRNI POPER

Pomešajte dve žlici skute s pol žličke črnega popra in zmes nanesite na obraz. Ko se posuši, obraz nežno umijte z vodo, in ogrci bodo postopno izginjali. Postopek ponovite do dvakrat tedensko.

MLAČEN MED

Ogrejte žlico medu na sobno temperaturo in ga previdno nanesite na obraz. Pustite delovati 10 minut, nato pa operite z mlačno vodo. Med deluje antibakterijsko, kožo vlaži, hrani in postopno odstranjuje ogrce.

ČUDEŽNA MASKA

Sestavine: štiri žlice sode bikarbone in skodelica mineralne vode. Postopek: Sestavine dobro premešajte in nanesite na obraz. Pazite na predel okrog oči. Masko pustite delovati 10 minut, nato jo izperite z mlačno vodo. Presenečeni boste nad rezultatom.

MASKA IZ ZELENE GLINE

Pomešajte jedilno žlico jabolčnega kisa in jedilno žlico zelene gline ter mešajte, dokler ne nastane gosta zmes. Zmes nanesite na obraz, predvsem na problematična mesta, kjer se pojavljajo akne, mozolji in ogrci. Pustite delovati 15 minut, nato pa obraz nežno zmasirajte s frotirasto rokavico.

OVSENA KAŠA

Ovsena kaša je odličen ljudski lek, ki pomaga pri težavah z mastno kožo. Kožo namreč primerno osuši in ji hkrati priskrbi primerne vitamine in minerale. Kašo skuhajte in počakajte, da se nekoliko ohladi. Nato še topli kaši dodajte žlico medu, premešajte in zmes nanesite na očiščeno kožo. Masko pustite delovati največ pet minut, nato jo temeljito izperite. Tretma ponavljajte do največ trikrat na teden. Namesto medu lahko uporabite tudi jogurt in nekaj kapljic limoninega soka.

ZELENI ČAJ

Zeleni čaj skuhajte po navodilih, nato pa ohladite na sobno temperaturo. V čaj pomočite blazinice za čiščenje obraza in z njim očistite obraz. Pustite delovati čez noč. Antioksidanti, ki so v čaju, bodo očistili sebum in zmanjšali vnetne procese. Zeleni čaj lahko sicer uporabljate tudi kot čistilni tonik za kožo.

ZOBNA ŠČETKA

Zobna ščetka mora biti nova in mehka. Potopite jo v limonin sok, ki ste mu dodali kapljico olja jojobe. Z nežnimi krožnimi gibi mešanico vtrite na mesta, kjer se pojavljajo ogrci, mozolji in akne. Postopek ponovite do dvakrat tedensko.