RAZKOŠJE NARAVE

Zacvetele so grmovnice in pisano okrasno drevje

Z.F.
5. 4. 2020, 16.26
Deli članek:

Čeprav se letošnja zima še kar noče posloviti, pa pomlad že veselo trka na vrata že skoraj cel mesec marec. Nekatere grmovnice so nas že razveselile s cvetovi, spet druge na to še čakajo.

Dreamstime
Zaslužite si čudovit okrasni vrt, zato si ga uredite in pripravite po lastnih željah.

Letos težko govorimo o pravi zimi, verjetno pa se zato še pred svojim pravim odhodom tako obotavlja. A pomlad je že odprla svoja vrata in prvi znanilci so skoraj že v celoti odcveteli. Začel se je že čas razkošnih barv, kjer ne manjka puhasto belih in medeno cvetečih sadnih dreves ter številnih grmovnic, ki nas pozdravljajo v rumenih, rdečih in rožnatih oblakih cvetov.

Še ne veste, kaj posaditi na okrasni vrt?

V zgodnji pomladi nas poleg cvetlic razveselijo tudi zgodaj cvetoče grmovnice in listavci, ki dajejo našemu vrtu svojstven značaj in pridih. Seveda pa jim moramo za uspešno rast zagotoviti tudi primerno rastišče, osončenost in primerno podlago. Le tako bomo lahko uživali v njihovi popolni lepoti. Če ste letos čudovite grmovnice in okrasne listavce opazovali zgolj na sosedovem vrtu, je čas, da razmislite, kaj se bo prihodnje leto bohotilo na vašem vrtu.Lahko se odločite zgolj za eno drevo, ki bo izstopajoč vrtni element, ali pa zgolj za okrasne grme. Lahko se odločite za grme z enotnim časom cvetenja ali pa jih kombinirate tako, da bodo cveteli zaporedno.

Kaj izbrati?

Najpogostejši predstavniki na vrtovih so v spomladanskih mesecih forzicije, japonske kutine, leskovec, dren, nepozebniki in še bi lahko naštevali. Resnično nezahtevna, a izjemno hvaležna je forzicija, ki bo s svojimi živorumenimi cvetovi razveseljevala tako samostojno, oblikovana v grm ali kot zasajena v živo mejo. Glede tal forzicija ni izbirčna pa tudi mraz ji načeloma le redko pride do živega. Precej podobna je japonska kutina, ki potrebuje le dobro sončno nego. Dobro prenaša tudi sušo in mraz, raje kot apnenčasta pa ima nekoliko zakisana tla. Tudi japonska kutina najlepše cveti na dvoletnem in starejšem lesu, njeno obilno cvetenje pa si lahko zagotovite z rednim obrezovanjem. V družbi forzicije in japonske kutine se odlično počutita tudi cvetoči dren in šmarna hrušica. Oba grma najdemo sicer pri nas tudi v naravi. A slednja nista najbolj primerna za žive meje, medtem ko se bosta na okrasnem vrtu veselo razbohotila in razrasla ter razveseljevala s svojimi belimi cvetovi.