Mini medvedki in prehlajena lisica

Pravljica o orkanskem kihcu

Urša Cerar
27. 3. 2020, 18.58
Posodobljeno: 27. 3. 2020, 19.06
Deli članek:

V času zaprtih knjižnic je težje priti do pravljic. Ponujamo vam kratko pravljico o mini medvedkih.

Zarja Menart
Lisica se je naučila pravilno kihati.
Več pravljic, miselnih iger in idej za zabavne in poučne delavnice najdete na facebook profilu Spletna Vzgojiteljica.

Drobne živali poučijo prehlajeno lisico, kako naj pravilno kihne. Treba je dati tačko pred gobček, da ne nastane katastrofa! Preberite zgodbico in se pogovorite o tem, da kihamo in kašljamo v robec ali rokav. Malce povadite, nato pa naj sledi ustvarjalna delavnica. Mini medvedki so ostali brez hišic, izdelajte jim nove hišice. Lahko jih sezidate iz kock ali naredite iz kartona. V hišice naselite plišaste medvedke.

Mini medvedki in prehlajena lisica

V Medodolu so prebivali čisto majhni medvedki, mini medvedki. Manjši so bili od jamskega medveda, manjši od polarnega medveda, manjši od rjavega medveda, manjši od grizlija, manjši od pande, manjši od koale in celo manjši od hrčka. Mini medvedki so bili res miceni. Nekoč je mimo njihove vasice prišla prehlajena lisica. »Apčih,« je kihnila in zamajale so se mini zavese na mini okencih, prevrnile so se mini vaze z marjeticami na mini mizah in odneslo je celo strehe mini hišam. Medvedki so se čudili, od kod vremenska ujma, saj je pri poročilih vremenar napovedal jasen, sončen dan brez vetra. zagledali so lisico, ki je objokovala svoj orkanski kihec. Ne joči, lisica, poplavilo nam bo celo vas, so jo rotili. Lisici je bilo strašansko žal, a škoda je bila narejena. Mini medvedki so lisici priporočili, naj da drugič tačko pred gobček, preden kihne. Poprosili so jo še, naj jim nabere nekaj želodovih klobučkov, da skupaj prekrijejo hišice. Lisica je rade volje pomagala in na novo prekrite strehe na hišicah so varovale medvedke pred vremenskimi nevšečnostmi.

TUKAJ si lahko ogledate še druge ilustracije Zarje Menart.

Mini medvedki so za prehlajeno lisico skuhali čaj v kotlu za medvedjo enolončnico, ki jo skuhajo za celo vas, in ji posodili rjuho za robček. Priredili so minimedvedje-velikolisičjo veselico. Zase so spekli en sam kostanj in so bili vsi siti, lisica pa si je oblizovala gobček ob ogromni porciji devetih slastno pečenih kostanjev. Plesali so brundajoči ples in se veselili zaradi novega prijateljstva. Lisica je kaj hitro ozdravela. Vsako jesen jih obišče in jim pomaga pri prenavljanju hišic, da ostane medodol sijajna vasica. Nekaj pa se je naučila. Kadar kiha, da tačko pred gobček ali kihne v robček, in medodol je varen pred novo katastrofo.