ZAVIHAJMO ROKAVE

S pravilnim vzdrževanjem do bujne in zdrave trate

Z.F.
29. 3. 2020, 21.10
Deli članek:

V mesecu marcu je skrajni čas, da pripravimo trato okoli hiše, če želimo, da nas bo razveseljevala kot mehka zelena preproga, brez rumenih ožganin in mahovnih predelov.

Dreamstime
Zdaj je čas, da trati omogočimo, da zadiha s polnimi pljuči.

Če ste tudi vi te dni v dilemi, ali trato pokositi ali ne, ji pred prvo košnjo namenite nekaj osnovne nege, s katero boste poskrbeli, da bo rast uspešna vse leto. Če še niste poravnali tal, to storite zdaj, ko je zemlja še dovolj mehka in mokra. Tako se boste izognili nastanku grbin, ki nastanejo zaradi krtin in drugih nespravilnosti, ki se pojavijo skozi čas. Nato pograbite še preostalo listje in trato očistite polomljenih vej.

Čas za mulčenje

Zdaj je čas, da trati omogočimo, da zadiha s polnimi pljuči. Odstraniti moramo odmrlo plast trate in mahu, saj ta preprečuje, da bi hranila neovirano prišla do korenin trav. Prav tako pa zmanjšuje odcednost terena in spodbuja razvoj številnih travnih bolezni. To lahko storimo s pahljačastimi grabljami, a to delo je precej zamudno in fizično nekoliko zahtevno, zato vam raje priporočamo uporabo mulčerja. Tla po mulčenju nato še enkrat dobro poteptamo, da preprečimo nastanek grbin.

Prezračite trato

Po mulčenju je dobro, da trato temeljito prezračimo. Z zračenjem koreninam dovedemo zrak in izboljšamo odcednost zemljišča, prav tako zrahljamo zgornjo plast. Zračimo jo lahko s hlevskimi vilami, ki jih zabadamo v trato ter rahlo nagibamo naprej in nazaj. Tako delamo luknjice v zgornje plasti trate, ki bodo koreninam dovedle dovolj zraka za uspešno rast. Lahko pa uporabite specializirane grablje z votlimi rogovi, ki bodo olajšale delo in ga precej pohitrile.

Kako z mahom?

Ne pozabite, da se mah razmnožuje s trosi, zato se ga nikar ne lotite z grabljami, saj ga boste tako le raznesli po zelenici. Svetujemo vam uporabo sredstev proti mahu, ki vsebujejo železo, hranila za hitro dognojevanje trate in kremenov pesek. Mah se namreč najpogosteje pojavlja v senčnih predelih, na zbitih in težkih tleh, pa tudi na slabo pognojenih in premalo oskrbovanih tratah. Z uporabo sredstev proti mahu se boste te nadloge rešili v dobrem tednu, šele takrat ga pograbite in odstranite s površine.