Zanimivosti

Pogovorite se s (starimi) starši, naj ne hodijo v poslovalnico po izplačilo pokojnine

Oglasno sporočilo
1. 1. 2020, 15.31
Posodobljeno: 26. 3. 2020, 16.21
Deli članek:

Pri dvigu pokojnine je varnost, ki jo ob tem občutijo upokojenci, marsikomu pomembnejša od gotovine kot take. Vsakomesečni obisk banke pa jim pomeni več kot le bančno opravilo. A ravno njihovo zdravje koronavirus najbolj ogroža. Zato jim pomagajte, da se ne bodo po nepotrebnem izpostavljali zdravstvenim tveganjem in jim bo pot v poslovalnico prihranjena.

Pomirite starše, stare starše, da je denar, čeprav ga nimajo pri sebi, na njihovem bančnem računu in jim pomagajte, da se prepričajo o stanju svojega računa. Stanje, prilive in odlive z bančnega računa bodo upokojenci najlažje preverili na bančnem izpisku, ki ga dobijo na začetku vsakega meseca. Pokličite jih že pred koncem meseca, ko se nakazujejo pokojnine, da ne bodo hiteli v banko in jim povejte, da bodo že kmalu dobili izpisek. Če ste pooblaščeni na njihovem računu, pa jim stanje in priliv pokojnine prek svojih digitalnih kanalov lahko preverite tudi vi.

Če morajo vaši starši ali stari starši vseeno nujno obiskati banko in tega ne morejo odložiti, svetujemo, da jim pomagate tako, da predhodno preverite odprtost in delovni čas poslovalnic, saj smo v želji po zajezitvi širitve koronavirusa prilagodili urnike ter zmanjšali število odprtih NLB Poslovalnic. Te bodo 31. marca sicer odprte pol ure dlje: med 8. in 13. uro!

Tudi ob izplačilu pokojnin bo veljajo, da je vstop v poslovalnice omejen na posamično vstopanje – naenkrat je lahko v poslovalnici samo toliko strank, kot je bančnih okenc. Če so vrata poslovalnic zaprta, stranke naprošamo, da počakajo zunaj, dokler ne pridejo na vrsto. V poslovalnici naj upoštevajo potrebno razdaljo tako do zaposlenih, kot ostalih strank. Pred in po bančnem opravilu pa naj uporabijo razkužilo.

Najlažje jim pomagamo, če smo pooblaščeni na njihovem računu

Veliko starejših je na svojih bančnih računih že pooblastilo svoje otroke ali vnuke za lažje poslovanje z banko. Morda ste tudi sami pooblaščeni na njihovem bančnem računu, pa ste na to le pozabili. Staršem, starim staršem lahko položnice plačujete prek svojih digitalnih poti, živila in nujne življenjske potrebščine pa jim naročite z dostavo kar na njihov dom. Potreben denar za plačilo nakupa in položnic si nakažete iz njihovega računa – tako gotovine za ta plačila  upokojenci sploh ne bodo potrebovali.

Če se bodo starši oz. stari starši bolje počutili z nekaj nujne gotovine, pa jim to lahko dvignete na bankomatih namesto njih. Kateri bankomati delujejo, si lahko ogledate na www.bankomati.net. Bankomatov, ki so v zaprtih poslovalnicah ali na drugih zaprtih lokacijah, namreč ne moremo polniti.Sicer pa svetujemo, da tudi vi ne hodite v poslovalnice, poslujte brezgotovinsko, bančne storitve pa opravljate digitalno.

Če niste pooblaščeni in ne morete založiti denarja za plačilo položnic in/ali nakupov v trgovini, pojdite skupaj z njimi na bankomat in jim pomagajte dvigniti nujno gotovino. Odsvetujemo, da to naredite zadnji dan v mesecu, ker bodo takrat bankomati verjetno bolj obiskani.

Še večkrat kot običajno jih pokličite, da se ne bodo počutili osamljene

Zavedati se moramo, da so starejšim vsakodnevni opravki, kot so obisk trgovine ali bančne poslovalnice pomembni tudi zaradi druženja. Vsi vemo, kako prijetno je kdaj poklepetati s trgovko v lokalni trgovini ali bančnikom ob bančnih opravkih. Verjetno pa smo tudi sami omejili osebne stike s starejšimi svojci, saj bi jih lahko nevede okužili tudi sami (koronavirus COVID-19 je namreč nalezljiv, še preden se pokažejo znaki okužbe). Zato je zelo pomembno, da jih večkrat pokličete, morda tudi z video klicem, preverite, kako se počutijo in delite z njimi zanimivosti iz svojega življenja. Poskrbite tudi za to, da bodo imeli stik z vnuki ali pravnuki. Tako bodo lažje zdržali doma.

Drage babice, dedki, mame in očetje! Dovolite, da vam pomagamo, pazite nase in ostanite doma. Z veseljem namesto vas uredimo vsakdanja opravila. A ne, ker mislimo, da jih sami ne zmorete, pač pa zato, ker vas imamo radi in vas ne želimo izpostavljati tveganjem okužbe. Le s skupnimi močmi bomo namreč zmogli zajeziti koronavirus.