NA TRAVNIK PO KOSILO

Z regratom do ožjega pasu in zdravih jeter

Z.F.
28. 3. 2020, 17.29
Deli članek:

Če ga še niste nabrali, s tem nikar ne odlašajte. Zdaj je pravi čas, da si privoščite odlične jedi, ki jih lahko pripravite iz regrata, nikar pa ne pozabite tudi na njegove zdravilne lastnosti.

Dreamstime
Regradov sok in tinktura bosta pomagala pri slabokrvnosti, zaprtosti in izločanju vode.

Skoraj bi ga lahko poimenovali znanilec pomladi, saj je med prvimi, ki na travnike in ob gozdne jase povabi strastne nabiralce, ki hitijo po darilo narave, polno nepogrešljivih vitaminov in mineralov ter antioksidantov, ki jih je čez zimo primanjkovalo. Marsikje se je sezona nabiranja regrata, njegovih okusnih listkov, ki jih lahko postrežemo v okusnih solatah ali pa kuhane, kot zanimiv dodatek v toplih jedeh, že začela, medtem ko bodo višje na Gorenjskem in Koroškem pravo bero začeli že prihodnji teden.

Regratove zdravilne lastnosti

Steroli v regratovih listih spodbujajo nastanek in izločanje žolča, s čimer pospešijo izločanje strupov iz telesa. Ker regrat vsebuje tudi kalij, ni nevarnosti, da bi zaradi njegovih diuretičnih učinkov telo trpelo pomanjkanje tega minerala. 

V listih in koreninah regrata je največ zdravilnih učinkovin. Tam se skladiščijo številni vitamini, med katerimi prevladuje predvsem vitamin A, sledita pa mu vitamin B in C. Grenčine v regratu poskrbijo za močne diuretične lastnosti, zaradi česar je nepogrešljiv pri motnjah delovanja ledvic, težavah s čezmerno težo, pomaga pa tudi pri celulitu. V regratu najdemo tudi veliko kalija in drugih mineralov. V listih najdemo še fruktozo, inulin, fenolno kislino in sterole ter holin, ki ugodno vpliva na presnavljanje maščob in delovanje živčevja. Regrat pomaga tudi pri težavah z mehurjem, prav tako pa pospešuje raztapljanje žolčnih kamnov. Dobro ga je uživati pri endometriozi in cikličnih bolečinah v dojkah, saj pomaga odstranjevati odvečni estrogen iz telesa.

Poparek zoper težave z ledvicami

Poparek zdravilci priporočajo pri motnjah v delovanju ledvic, pri težavah z ledvičnimi in žolčnimi kamni, pri težavah z zastajanjem vode in odpravljanju čezmerne teže. Poparek pripravimo iz dveh čajnih žličk zdrobljenih korenin in listov, ki jih prelijemo s skodelico vrele vode. Namakamo deset minut, nato pa popijemo do dve skodelici na dan, uro po kosilo in večerji.

Dreamstime
Regratove korenine lahko uporabimo za pripravo čaja ali tinkture.

Regratova tinktura in sveži sok

Zoper slabokrvnost zdravilci priporočajo uživanje regratove tinkture ali regratovega soka. Regratov sok pripravimo tako, da tri pesti svežih listov prelijemo s 50 mililitri vode in jih v mešalniku fino zmeljemo. Sok precedimo in ga hranimo v hladilniku. Sveži sok pospešuje krvni obtok, pomaga pri zaprtju, izločanju vode in lajša prebavo. Uživamo ga lahko do trikrat na dan po eno do dve žlici. Regratovo tinkturo pripravimo iz pesti regratovih korenin in žganja. Korenine očistimo in drobno narežemo. Stresemo v steklenico, v kateri naj pokrivajo vsaj četrtino, in prelijemo z žganjem. Tako namakamo štiri tedne, nato precedimo in hranimo na temnem. Uživamo po eno žlico zjutraj na tešče in zvečer pred spanjem.