Destilarna

Konec z viskijem, rumom in ginom, na sceno stopil medicinski alkohol

R.T.
25. 3. 2020, 16.26
Posodobljeno: 25. 3. 2020, 22.27
Deli članek:

V eni od destilarn na Danskem so se v luči pandemije novega koronavirusa odločili, da bodo začeli proizvajati medicinski alkohol za dezinfekcijska sredstva za roke.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot v drugih državah po svetu, kjer se soočajo z izbruhom covida-19, vlada tudi na Danskem podjetjem svetuje, naj svojo proizvodnjo preusmerijo v zaščitno opremo za zdravstveno osebje in splošno populacijo ter druge nujno potrebne proizvode, kot so dezinfekcijska sredstva za roke. S pomanjkanjem zgoraj naštetega se namreč soočajo številne bolnišnice po svetu. Na poziv se je odzvala tudi destilarna Nyborg na danskem otoku Funen. »Imamo prav posebno destilarno, morda edina na Danskem, ki lahko 90-odstotni alkohol proizvede v zadostnih količinah. Menim, da je zato naša dolžnost, da pristojnim organom, če to potrebujejo, to tudi ponudimo,« je dejal Tørk Eskild Furhauge, izvršni direktor družbe Naturfrisk Group, ki je lastnica destilarne. 

Furhauge je še pojasnil, da bodo do konca koronavirusne krize proizvedli približno 2000 litrov alkohola na dan, ki ga nato pošljejo v drugo tovarno, kjer nato izdelajo dezinfekcijska sredstva. V destilarni sicer proizvajajo viski, rum in gin, a se je proizvodnja te kapljice zdaj ustavila. Po navedbah Furhaugeje približno 8000 litrov medicinskega alkohola zadostuje zgolj dnevni potrebi ene večje bolnišnice.