Zanimivosti

Je prišel čas, da tudi vi zamenjate strešno kritino?

Z.F.
29. 3. 2020, 12.16
Deli članek:

Pomlad po navadi prinese tudi potrebo po nekaterih vzdrževalnih delih na naših domovih. Tudi vi razmišljate, da bi letos zamenjali strešno kritino? Kako globoko boste morali seči v žep?

Dreamstime
Pred izborom strešne kritine preverite, ali vaša streha sploh zadovoljuje vse pogoje

Kakorkoli pogledamo, je streha, tako kot dobri temelji, ključen element vsake hiše, saj jo varuje pred vremenskimi vplivi in zadržuje toploto oziroma hlad. Kakovostna streha vpliva tudi na trajnost objekta in bivalne pogoje v njem, še posebej če bivate v mansardi. Če je streha začela puščati ali ne ustreza več zahtevam zdravega in varnega bivanja, je čas za prenovo. A razlogi so lahko tudi dotrajanost delov strehe, kot so kritina, strešna konstrukcija, napušči, žlebovi, obrobe, neustrezno izvedena gradbena, sanacijska krovna dela in večje poškodbe, ki jih po navadi povzročijo naravne nesreče.

Kakšna naj bo streha

Cena prenove je seveda v prvi vrsti odvisna od vaših želja in potreb, ki pa zajemajo tudi vrsto strešne kritine, od katere je cena najbolj odvisna. 

Opečnata kritina

Dreamstime
Opečnata kritina

Pri nas opečnata kritina velja še zmeraj za najpogosteje uporabljeno. Gre za naraven, okolju prijazen material, ki ga odlikujejo visoka odpornost na UV-žarke, kislino, mraz in vročino ter dolga življenjska doba in negorljivost. A za opečnate kritine je priporočljiv določen naklon strehe, zato v primerih ravnih strešnih površin ni najbolj primerja. Cene kvadratnega metra se gibljejo od devet do 15 evrov.

Betonska kritina

Sicer močno spominja na opečnato, a je nekoliko cenejša in tudi težja od opeke, zato je potrebna večja nosilnost ostrešja in tudi podkonstrukcije. Zaradi teže nudi povišano vetrno zaščito, zaščito pred točo in tudi dobro zvočno izolacijo. Je obstojna in odporna na zmrzal. Optimalni naklon strehe za uporabo mora biti od 20 do 45 stopinj. Cene se gibljejo v povprečju od osem do 13 evrov.

Kovinska kritina

Nekoč so kovinsko kritino uporabljali predvsem na proizvodnih halah, a se je trend uporabe v zadnjih 20 letih preusmeril tudi v hiše. Poznamo bakrene, pocinkane, jeklene, aluminijaste ali pločevinaste, so preproste za postavitev in vzdrževanje ter izjemno odporne na vremenske vplive. Ker ne vpija vlage, se na površini nabirajo vodne kapljice, zaradi česar se lahko pod kritino začne nabirati kondenz, zato je dobro namestiti prezračevalni kanal. Polagamo jo lahko na strehe vseh naklonov. Cena se giblje od 10 do 15 evrov.

Vlaknocementna kritina

Po slednjih je povpraševanje nekoliko manjše, a so okolju prijazne in zdravstveno neškodljive, paroprepustne, negorljive ter odporne proti zmrzali in koroziji. Primerne so za strehe z naklonom od sedem stopinj naprej, ravne pa za strehe z naklonom od 15 stopinj dalje. Cena se giblje od šest do 12 evrov na kvadratni meter.

Dreamstime
Tegola

Bitumenska kritina – tegola

Tegola je lahka in izjemno prilagodljiva kritina, ki je primerna tudi za pokrivanje najzahtevnejših oblik streh z različnimi nakloni. Kljub lahkosti je trdna in odporna na mehanske in vremenske vplive ter ogenj. Primerna je za vse naklone streh od 11 do 90 stopinj in jo lahko uporabimo tudi kot sekundarno kritino. Cena kvadratnega metra se giblje od sedem do 12 evrov.