Odtenek, tekstura in nanašanje ličil

Senčenje oči pri 40+

T.D.
22. 3. 2020, 17.03
Deli članek:

Senčilo za veke lahko na obrazu ženske v zrelih letih naredi pravi mali čudež: poudari in poveča oči, pogledu da globino, očem sijaj – lahko pa tudi dobro skrije, česar ne želimo pokazati.

Profimedia
S senčilom v prahu lahko pogled naredimo bolj svež in buden.

Vsi ti učinki zahtevajo pravšnji izbor in tudi ustrezen nanos. Kako torej nanesti svetlo senčilo in kako temno ali svetlo naj bo, katera tekstura je najprimernejša ter kateri se bolj poda svetleče in kateri matirano?

Nanos svetlega in temnega senčila

Predeli, na katere bomo nanesli svetlo senčilo, bodo poudarjeni, zato premislimo, kaj želimo izpostaviti. Najpogosteje so to zgornja veka, notranji očesni kot, lok pod obrvmi ali – pri sicer temnejšem ličenju – točka na sredi veke.

Za povečanje majhnih oči

Ne glede na barvo senčila velja pravilo, da za vtis bolj odprtega pogleda in s tem večjih oči na notranjo tretjino zgornje veke nanesemo svetlejši odtenek. Za začetnice najprej naravni odtenki: svetli toni v rjavi ali bež barvi se podajo k vsaki obliki in tudi vsaki barvi oči. Če v ličenju nismo prav spretni, je najbolje za začetek poseči po takšnih barvnih odtenkih.

V prahu ali kremasto senčilo?

Senčila v prahu so običajno na voljo v več odtenkih, ki nam omogočajo, da s pravilnim nanosom oči povečamo, dvignemo, poudarimo, po želji pa tudi zmanjšamo. S senčilom v prahu lahko pogled naredimo tudi bolj svež in buden. Zaradi njegove fine teksture ga lahko nanašamo zelo natančno in v več ločenih niansah. Z mastnim senčilom v kremi tega ne moremo narediti tako natančno, saj se nanosi med seboj zaradi kremaste teksture stapljajo. So pa vlažne barve intenzivnejše in obstojnejše. Za učinek zadimljenega pogleda, tako imenovanega smokey eyes, uporabimo torej senčilo v prahu, ki ga nanašamo z vlažnim čopičem. Barve bodo intenzivnejše, ličenje pa obstojnejše.

Naj bo senčilo matirano ali sijoče?

Ne glede na morebitne sijoče modne trende – za zrelo kožo, ki je nekoliko bolj groba, so primernejši matirani odtenki. Z njimi dobi koža mehak in nežen videz. Nanos svetlega senčila tik pod obrvmi na videz poveča oči. Če uporabimo matiran odtenek, je ta poudarek skoraj neopazen, učinek pa nič manjši. Sijoči pigmenti preveč poudarijo gubice. Lep učinek dosežemo s pravo kombinacijo matiranega in sijočega senčila. Najprej nanesemo sijoče senčilo v barvi kože, nanj pa sivkasto rjav odtenek, s katerim poudarimo pregib zgornje veke. Da pridejo oči res do izraza, nanesemo na spodnjo veko in pod očmi negovalni korektor. Ta vsebuje drobne delce, ki odbijajo svetlobo. Ne smemo pa predela pod očmi pudrati, saj puder poudarja gube.