Zanimivosti

Marca že sejemo česen, čebulo in por

Z.F.
22. 3. 2020, 11.47
Deli članek:

Mesec marec je tisti, ki po zimskem obdobju zahteva prve posevke na vrtu. Največ časa moramo posvetiti trajnim rastlinam, da jih pripravimo na novo rastno sezono. Ste pripravljeni?

Dreamstime
Ne pozabimo na vrt povabiti tudi najmlajših.

Marca so temperature še vedno precej nizke, čez dan se pogosto že povzpnejo čez desetico, pa vendar ne smemo pozabiti, da še lahko preseneti sneg, tudi temperature pod lediščem še niso izvzete. Kljub vsemu se lahko lotimo dela tako v sadovnjaku kot na okrasnem vrtu, pa tudi na zelenjavnem vrtu. Čas je za obrezovanje sadnega drevja, grmovnic in vrtnic ter odstranjevanje posušenih delov nadzemnih delov trajnic.

Sajenje česna, čebule in pora  

V lepem vremenu se lahko lotimo priprave gredic na najzgodnejše setve in sajenje. V zavarovanih prostorih že vzgajamo sadike, kot so recimo paradižnik, paprika, zelje, kumare in druge. Medtem pa nas na okrasnih vrtovih že razveseljujejo prvi pomladni cvetovi. Če se je zemlja na vašem vrtu že primerno osušila, je čas, da se lotite še skoraj predpomladnih del. To je sajenje spomladanskega česna. Česen potrebuje za razvoj dobrega koreninskega sistema hlad in kratke dneve. Podobno pa velja za čebulo, ki jo posadimo kot čebulček ali kot sadike. Če želite dobro letino, ju posadite na nepognojena tla, na četrto ali tretjo poljino. V tem času lahko posejemo še por, a ga do konca marca ohranimo na toplem, bodisi v topli gredi ali na okenskih policah. Šele vzgojene sadike začnemo nato saditi na prosto v prvi polovici aprila.

Grah, redkvica, solata

Seveda lahko že tudi sejemo, a pri tem pazimo, da temperatura tal ni nižja od 5 stopinj Celzija. Od semen lahko med prvimi sejemo bob in grah, nadaljujemo pa z redkvico in špinačo. Čas je primeren še za vzgojo zimskih sort solate, pa tudi motovilec bo še pognal. Sadimo že zgodnje kapusnice, med katerimi so zelje, brokoli in brstični ohrovt, okopljemo prezimne solate. Svetujemo vam, da zaradi nihanja zelenjavo pokrijete še z agrokopreno ali s tunelom, tako boste zagotovili uspešno rast.