Razkužilo

Pripravite si dezinfekcijsko sredstvo kar sami

Z.F.
16. 3. 2020, 19.45
Deli članek:

Izredne razmere, ki trenutno vladajo, od nas zahtevajo precej previdnosti in strpnosti. Seveda bomo največ naredili, če se bomo ravnali po načelih stroke, a tudi sami lahko veliko pripomoremo. Veste, da lahko naredite naravno dezinfekcijsko sredstvo?

Profimedia
Naravno dezinfekcijsko sredstvo ne bo škodovalo zdravju, a bo tako kot trgovinski izdelek učinkovito opravilo z nevarnimi bakterijami in virusi.

Ja, prav ste prebrali. V času nevarnega virusa pa tudi drugih virusnih in prehladnih obolenj, ki razsajajo v tem času, je higiena doma in prostorov izjemno pomembna. Ni dovolj, da zgolj čistimo, temveč je občasno potrebna tudi dezinfekcija prostorov in površin, ki ni enaka običajnemu čiščenju.

Leta 1994 so v publikaciji Journal of Environmental Health objavili študijo, v kateri so strokovnjaki dokazali, da je alkoholni kis v boju z bakterijami tako učinkovit kot temu namenjena posebna čistila. 

Kaj je dezinfekcija

Z dezinfekcijo na kratko ubijemo nevarne bakterije in viruse, ki nam utegnejo škoditi, seveda pa moramo pri tem uporabiti dovolj močno dezinfekcijsko sredstvo. A po drugi strani ni varno niti zaželeno, da uporabljamo pretirano močne dezinfekcijske pripravke, saj lahko ti vsebujejo snovi, ki škodijo zdravju, to pomeni, da povzročajo alergije, opekline, dražijo sluznico. Torej se čiščenja in dezinficiranja lotimo v pravi meri.

Naravno dezinfekcijsko sredstvo

Vodka v povprečju vsebuje vsaj 40 ali več odstotkov alkohola in je brez vonja, zaradi česar je odlično dezinfekcijsko sredstvo, ki bo odstranilo tudi nevarne plesni, in se odlično znajde tudi v vlogi razkužila.

Drži, dezinfekcijsko sredstvo lahko izdelate sami. Takšno sredstvo bo še zmeraj dovolj močno, da bo opravilo svojo nalogo, a obenem dovolj nežno, da ne bo preveč agresivno vplivalo na zdravje. Za pripravo potrebujete: 160 ml vsaj 60-odstotnega alkohola, 120 ml 8-odstotnega alkoholnega kisa, 150 ml destilirane vode, 30 kapljic eteričnega olja čajevca in 30 kapljic eteričnega olja cimeta ter stekleničko ali drugo posodo z razpršilko. V manjšo posodico najprej nalijte alkohol in ga pomešajte s kisom. Če uporabljate domači kis, se lahko zgodi kemijska reakcija in se mešanica obarva motno. Nato primešajte vodo, dodajte eterično olje čajevca in cimeta. Vse sestavine še enkrat dobro premešajte, nato pa previdno zlijte v razpršilko. Mešanico pred vsako uporabo dobro pretresite. Bodite previdni pri nanašanju sredstva na lesene površine, ki niso lakirane. Dezinfekcijsko sredstvo najprej preverite na manjšem in manj vidnem delu, saj lahko zaradi eteričnih polj pušča sledi.