Zanimivosti

Šarec in Janša: slabe novice in velik pritisk javnosti

Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo
15. 3. 2020, 07.56
Posodobljeno: 15. 3. 2020, 07.56
Deli članek:

Govorica telesa pove veliko o osebi in trenutnem položaju, v katerem se je znašla, le prebrati jo moramo znati. V rubriki Razgaljeni govorico telesa politikov, gospodarstvenikov in drugih pomembnih posameznikov razlaga eden najbolj znanih strokovnjakov na področju komunikacije pri nas, Edvard Kadič. Tokrat je pod drobnogled vzel Marjana Šarca in Janeza Janšo na novinarski konferenci, na kateri sta skupaj podala slabe novice, povezane s koronavirusom.

bobo
Janez Janša in Marjan Šarec

Vodja in sledilci. Pozornost, ki so jo kar trije namenili tehnični vodji tiskovne konference, nakazuje na pomanjkanje samozavesti. Janša pa se zaveda, da je on osrednji akter dogodka, in zato med predstavitvijo zgolj v miru čaka na svoj trenutek.

bobo
Marjan Šarec in Janez Janša

Poslušam in si mislim svoje. Prekrižane roke v drži »figov list« izkazujejo spoštovanje do sogovorca, pogled uprt v tla in stiskanje ustnic pa v celotni sliki kažeta na lasten razmislek in pripravo na neprijetne besede, ki jih bo treba izgovoriti.

Bobo
Marjan Šarec in Janez Janša

Odločno. Na Šarca se v tem trenutku izvaja velik pritisk javnosti in temu primerno se tudi »ščiti« z rahlo sklonjeno, a odločno držo glave, pogledom izpod čela in trdno držo rok na govorniškem pultu.

bobo
Janez Janša in Marjan Šarec

Diskretno. Oba sogovorca sta z rahlim nagibom teles drug proti drugemu zaprla polje slišanega, da sta si lahko izmenjala sporočilo, ki ni bilo namenjeno širšemu občinstvu.

bobo
Janez Janša

Iskrenost. Razširjene roke in odprte dlani proti občinstvu izražajo iskrenost v izrečenih besedah ter iskanje neposrednega stika med govorcem in občinstvom za dobro nadaljevanje komunikacije.

bobo
Janez Janša in Marjan Šarec

Tesnoba. Stiskanje (skrivanje) ustnic in obenem povešen pogled sta običajno znak intenzivnega razmišljanja, preigravanja scenarijev in slabih novic, ki sprožajo tesnobo, strah in neodobravanje občinstva.

www.edvardkadic.com
Edvard Kadič, strokovnjak za komunikacijo.