Zanimivosti

Gradimo odnose, ki izoblikujejo samostojnost

Tea Dečman
15. 3. 2020, 21.04
Deli članek:

Česar smo bili deležni v otroštvu, prenašamo na svoje otroke.

Dreamstime
Običajno si moški izbere partnerico, ki v mnogih pogledih spominja na njegovo mamo.

Odnos z mamo močno vpliva na otrokovo življenje tudi v odrasli dobi, zato je zelo pomembno, da začnete graditi odnos s svojim otrokom že ob rojstvu. Znano je, da se odnos staršev do otroka projicira tudi v njegov odnos do svojih otrok v odrasli dobi. Vzorce, ki smo jih bili deležni v svojem otroštvu, namreč prenašamo tudi na svoje otroke.

Mamin odnos do sebe kot ženske in svojega telesa ter odnos do sveta na splošno določa tudi hčerin odnos do naštetega ter hkrati pomembno vpliva na njeno samopodobo in samozavest. Ko hči tudi sama postane mama, pa skozi odnos s svojim otrokom podoživlja odnos (in vzorce) s svojo mamo. Tako številne ženske v odrasli dobi spoznajo, da so svoji mami podobne precej bolj, kot so mislile (ali želele). Tudi odnos med mamo in sinom močno vpliva na sinovo življenje in njegov odnos do žensk, saj je to obenem njegov prvi stik z žensko. Običajno si moški izbere partnerico, ki v mnogih pogledih spominja na njegovo mamo. Če je med mamo in sinom vladala nezdrava navezanost, ima lahko takšen moški težave že pri navezovanju stikov.

Lahko pa si ustvari (na videz idealno) družino in življenje, vendar je del njegovega razmerja z žensko in celo pomembnih odločitev obvezno tudi njegova mati, kar vodi v neskončne konflikte in pogosto tudi ločitev. Če je mama s sinom oblikovala varno navezanost ter mu dopustila, da odraste, si ustvari družino in zaživi svoje življenje, pa je moški do svoje partnerice ljubeč in pozoren ter jo postavlja na prvo mesto. To pa je osnova za dobro partnerstvo in posledično srečne potomce.