NEVARNO JE IN SMRDI

Pobelite in dezinficirajte na preprost in naraven način

Z.F.
13. 3. 2020, 21.00
Deli članek:

Se tudi vi zaradi neprijetnega vonja in nevarnosti raje izogibate belilom, kljub vsemu pa se zavedate, da so učinkovit pripomoček pri čiščenju? Kaj če bi si belilo pripravili kar doma?

Arhiv
Z domačim belilom lahko odlično dezinficirate površine, ki jih pogosto uporabljate, zato je odličen čistilni pripomoček tako v kuhinji kot v kopalnici.

Neprijeten vonj, ki je posledica klorovih spojin, nas po navadi hitro odvrne od uporabe belila. A z belili je mogoče zelo hitro očistiti različne površine in tako poskrbeti za dobro dezinfekcijo; povrhu vsega belila pripomorejo, da perilo ostane dlje časa belo. Žal lahko povzročijo številne zdravstvene težave in zaplete, zato se, če je le mogoče, izognite tem tveganjem in si varno, a prav tako učinkovito belilo pripravite sami.

Zakaj so belila nevarna

Belila imajo več negativnih vplivov na človeški organizem pa tudi na druge organizme, posebej vodne. Nevarni so hlapi, ki nastanejo pri uporabi belil, saj lahko zelo negativno vplivajo na dihala. Če pride belilo v stik s kožo, lahko privede do opeklin, zato je obvezna uporaba zaščitnih rokavic. Belil ne smemo mešati z drugimi čistili, saj lahko tako proizvedemo tudi izjemno močne in nevarne spojine, ki lahko celo uničijo površine, da o vplivu na zdravje sploh ne govorimo. Če se želite izogniti nevarnosti, se torej uporabi belil raje odpovejte ali pa se priprave belila lotite sami. Osnova, ki jo boste uporabili pri pripravi, vodikov peroksid, je precej varnejša alternativa.

Recept za domače belilo

Za pripravo domačega belila potrebujete 200 ml triodstotnega vodikovega peroksida, 60 ml limoninega soka, dve žlici citronske kisline, destilirano vodo, 20 kapljic eteričnega olja agrumov ter litrski stekleni kozarec. V kozarec najprej nalijte vodikov peroksid, primešajte limonin sok in citronsko kislino. Ko se citronska kislina raztopi, primešajte še ostale sestavine in do vrha prilijte destilirano vodo. Na koncu dodajte eterično olje in še enkrat premešajte. Kozarec dobro zaprite in shranite na mestu, ki ni dosegljivo otrokom.

Za kaj ga lahko uporabimo

Domače belilo lahko uporabite enako kot trgovinsko belilo. Primerno je za svetljenje oblačil, odstranjevanje trdovratnih madežev z belih kosov oblačil pa tudi za čiščenje doma in razkuževanje površin. Takšno belilo je nepogrešljivo predvsem pri čiščenju kopalnice, posebno pri odstranjevanju delcev plesni.