RAJ ZA VRTIČKARJE

Čas je, da vzgojite prve domače sadike

Z.F.
15. 3. 2020, 15.07
Deli članek:

Vrtičkarji, tisti pridni, so že zavihali rokave. Skrajni čas je, da se lotimo sejancev oziroma sadik, za začetek še v zaprtih prostorih. Sami pripravite sadike različnih vrst zelenjave, pa tudi rož.

Nataša Juhnov
V drugi polovici februarja smo začeli sejati papriko in jajčevec, v začetku marca lahko začnete sejati še paradižnik.

Nič še ni izgubljeno. Veliko še lahko nadoknadite, a pri tem bo treba upoštevati nekatera pravila, če boste želeli, da bodo vzgojene sadike zdrave in primerne za uspešno nadaljnjo rast. Pripravite si lahko sadike za paradižnik, papriko, kumare, različne solatnice, kapusnice, pa tudi različne dišavnice in začimbnice. Seveda lahko pripravite sadike za različne vrste cvetlic, sploh enoletnic, ki bodo nato hitreje zacvetele.

Kaj potrebujemo

Za uspešno vzgojo potrebujete tudi nekaj osnovnih pripomočkov. Najpomembnejša je kvalitetna prst, ne pozabite pa tudi na primerno posodje. Lahko so nizki cvetlični lončki, setveni zabojčki, tudi embalaža za jajca je primerna, šotne posodice in podobno. Lahko uporabite tudi posodje, ki ste ga uporabljali prejšnja leta. A ga pred uporabo dobro umijte in razkužite, saj boste le tako preprečili širitev rastlinskih bolezni in vzgojili zdrave in čvrste sadike.

Matic Sever
Za uspešno rast je treba izbrati dobro zemljo, a ne pozabite tudi na primerne posode.

Kakšna naj bo prst

Nič ne bo narobe, če boste uporabili prst iz domačega vrta, ki jo boste pomešali s prstjo iz komposta, ali pa če se boste odpravili po nekaj prsti v gozd. Lahko se odločite tudi za ustrezno mešanico zemlje z dodanimi hranili za vzgojo sadik, ki jo kupite v bolje založenih trgovskih centrih, odločitev je vaša. Strokovnjaki sicer priporočajo tudi uporabo mešanice vrtne zemlje, šote in mivke. Ko izberemo ustrezno zemljo in lončke, je čas za delo. Zemljo nadevajmo v lončke in jo nežno potlačimo. Nato po zemlji enakomerno potrosimo semena in jih nežno zagrebimo. Semena zalijte z vodo in lončke postavite na okenske police oziroma v steklenjak ali ogrevano toplo gredo. Po želji lahko lončke in zabojčke pokrijete s stekleno ploščo ali polivinilom, kar bo pospešilo klitje, a v tem primeru bodite pozorni na redno zalivanje in da sonce ne sije ves dan naravnost na površino, saj lahko nežne poganjke požge.