ZDRAVJE SE ZAČNE NA KROŽNIKU

Najdražji sirni namaz s kar sedmimi dodanimi aditivi

Z.F.
14. 3. 2020, 09.59
Deli članek:

Se tudi vaše jutro začne z zajtrkom, pri katerem ne sme manjkati odličen sirni namaz? So sirni namazi res tako zdravi, kot mislimo? V primerjalnem testiranju so bili le trije med 18 izdelki brez dodanih aditivov.

Profimedia
Le štirje od 18 testiranih sirnih namazov so dobili oceno dobro.

Zdrava prehrana in dovolj gibanja sta pomembna dejavnika za dolgo in zdravo življenje. Strokovnjaki opozarjajo, da je treba skrbeti za uravnoteženo in čim bolj raznovrstno prehrano. Paziti moramo, da ne izpuščamo obrokov, in nikakor ne smemo pozabiti na zajtrk, po mnenju večine najpomembnejši obrok v dnevu. Tokrat so na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave pod drobnogled vzeli sirne namaze. Podatek, da so med 18 namazi le trije brez aditivov, je skrb vzbujajoč. Prav tako tudi, da le en izdelek vsebuje slovensko mleko.

Kaj so testirali?

Vsi pregledani izdelki vsebujejo preveč soli, prav tako pa tudi maščobnih kislin. Nekateri izdelki vsebujejo tudi sladkor, kar je razvidno iz seznama sestavin. 

Gre za 18 sirnih namazov različnih blagovnih in trgovskih znamk z zelišči, od tega dva z zmanjšano vsebnostjo maščobe, enega brez laktoze in enega z ekološkim certifikatom, v večini (11) so jih ocenili z oceno povprečno, štiri z oceno dobro, medtem ko so trije dobili oceno pomanjkljivo. Nizke ocene so odsev številnih aditivov (najdražji izdelek jih vsebuje kar sedem!), ki jih izdelki vsebujejo, vsebnosti maščob in nasičenih maščobnih kislin ter pomanjkljive označbe. Na embalaži pogosto manjka podatek o vrsti in količini zelišč, ki je zakonodajno obvezen.

V ceni tudi do trikratna razlika

Za kilogram ocenjevanih sirnih namazov z zelišči so odšteli od 3,93 do 13,43 evra. A cena ne kaže nujno kakovosti. Tri izdelke brez aditivov najdemo tako med cenejšimi kot dražjimi, medtem ko je imel najdražji izdelek med ocenjevanimi največ dodanih aditivov.

Le en izdelek s slovenskim mlekom

Čeprav imamo Slovenci dovolj mleka, le redki proizvajalci izdelujejo sirne namaze, zato se večina sirnih namazov na prvi strani predstavlja v tujem (največkrat nemškem) jeziku. Tako lahko sirne namaze hitro zamešamo z mlečnimi namazi, ki vsebujejo večji delež smetane in ne vsebujejo mikrobiološke kulture niti sirila. Okus je manj kisel in bolj kremast, vsebujejo manj beljakovin, a tudi manj soli.

Na Miporju opozarjajo tudi, da pogosto manjka tudi podatek o vrsti in količini zelišč. Pri izdelkih, kjer so delež zelišč lahko razbrali, se ta giblje med 0,39 in štirimi odstotki. Uporabljajo predvsem peteršilj in drobnjak, v nekaterih namazih sta bila dodana še bazilika, koper. Večina pa poleg zelišč vsebuje še dodatek česna, čebule, hrena in belega popra. Podatke lahko preverite na spletni strani potrošnikov Zoom.