Koromač je sorodnik korenja, koriandra in peteršilja in bi ga lahko skorajda umestili med dišavnice, saj je po okusu precej izrazit in unikaten. Na prvi pogled morda spominja na zeleno, nekoliko podoben je tudi okus, medtem ko mladi listki spominjajo na koprc, zaradi česar koromač opazimo tudi kot dekoracijo na krožnikih.

Vir vitaminov, vlaknin in mineralov

Koromač je znan po veliki količini vitaminov iz skupine B, vsebuje tudi vitamin C pa veliko vlaknin, kalcija, železa, bakra, magnezija in drugih mineralov. S svežim brez težav obogatite solato, lahko pa ga dodate v sendvič ali ga zgolj popečete. Nepogrešljiv je v juhah, pa tudi kot priloga k mesnim jedem.

Krepi srce

Zaradi velikih vsebnosti vitamina C je koromač nepogrešljiv v času prehladnih obolenj in gripe, pripomore pa tudi k premagovanju simptomov, ko ste že prehlajeni. 

Koromač pozitivno vpliva na srce, kar je posledica močnih antioksidantov, med katerimi sta kvercetin in rutin, ki pomagata preprečevati kronična vnetja. Dober vpliv na delovanje srca imajo tudi vlaknine, ki so izjemno pomembne za zdrav in normalno delujoč srčno-žilni sistem. Vlaknine poleg tega znižujejo raven škodljivega holesterola, izpostaviti pa moramo tudi visok delež kalija, ki je pomemben za uravnavanje krvnega tlaka in srčnega utripa.

Imunski sistem

V koromaču je tudi veliko vitamina C, zato je nepogrešljiv v času prehladnih obolenj. Z rednim uživanjem boste zmanjšali možnost prehladnih obolenj in gripe, pripomore pa tudi k premagovanju simptomov, ko je prehlad že prišel naokoli. Vitamin C se uvršča med antioksidante, kar pomeni, da nevtralizira škodo, ki jo povzročajo radikali, in preprečuje oksidativni stres. Pomemben je tudi za zdrav videz kože ter sijoče in zdrave lase in nohte.

Priporočljiv za ženske

Strokovnjaki so dokazali, da izvlečki iz koromača dokazano umirjajo menstrualne krče. Te bolečine so sicer pri nekaterih zelo mile, medtem ko pri drugih lahko postanejo tako intenzivne, da preprečijo opravljanje najosnovnejših vsakodnevnih opravil. Koromač pa je koristen tudi v času menopavze. Gre namreč za zelenjavo, ki učinkovito blaži neprijetne simptome, ki se pojavijo v menopavzi.