Zanimivosti

Želite pomagati ohranjati tradicijo? Posadite avtohtone in stare sorte vrtnin!

Oglasno sporočilo
2. 3. 2020, 10.30
Posodobljeno: 2. 3. 2020, 10.33
Deli članek:

Ponudba avtohtonih in starih sort vrtnin ter sadnega drevja SPAR Kot nekoč je letos še bogatejša. Zdaj lahko na Sparovih policah izberete tudi priljubljeno avtohtono slovensko sorto visokega fižola češnjevec, poleg tega pa še dve novi sadiki starih sort sadnega drevja – ogrsko marelico in češnjo lapins. Posadite jih in tudi sami prispevajte k ohranjanju tradicije in znanja naših prednikov.

Fižol češnjevec so v Sparu pridobili v sodelovanju s Kmetijskim inštitutom Slovenije

V podjetju SPAR Slovenija pri projektu ohranjanja avtohtonih in starih slovenskih sort SPAR Kot nekoč že dve leti razvijajo uspešno partnerstvo s Kmetijskim inštitutom Slovenije (KIS).
Lani so obudili in prvič v zgodovini na trgovskih policah ponudili tolminko, staro slovensko sorto krhkolistne solate, sodelovanje pa je sadove obrodilo tudi letos. Ponosno predstavljajo SPAR Kot nekoč visoki fižol češnjevec. Češnjevec je priljubljena sorta visokega fižola, ki ga vzgajamo za zrnje.

Fižol je del slovenske tradicije že več stoletij

Navadni fižol izvira iz Srednje in Južne Amerike, od tu pa se je v 16. stoletju razširil tudi v Evropo. Da fižol gojimo po vsej deželi, je Janez Vajkard Valvazor zapisal že v Slavi vojvodine Kranjske konec 17. stoletja. Češnjevec je ena od številnih sort fižola, ki so se zahvaljujoč dobrim razmeram razvile pri nas, njegova priljubljenost pa se je ohranila do danes. Seveda, ko pa je tako vsestranski pridelek, iz katerega pripravljamo ogromno domačih jedi, pa še za gojenje je nezahteven.

Naj vaš domači sadovnjak obogatita ogrska marelica in češnja lapins

V Sparu so z dobro novico razveselili tudi vse ljubitelje sadja. Ponudbi SPAR Kot nekoč sadik sadnega drevja so dodali še dve stari slovenski sorti. To sta ogrska marelica in češnja lapins, ki s sočnostjo in sladko-kislim, osvežilnim okusom navdušita vse še tako zahtevne ljubitelje sadja. Pohitite, saj se čas za sajenje sadik sadnega drevja že začenja. Na voljo so le v trgovinah Interspar.

Ohranjanje tradicije pomeni spoštovanje znanja naših prednikov

Ne spreglejte pestre ponudbe semen avtohtonih in starih slovenskih vrtnin SPAR Kot nekoč. Tudi letos bo na voljo več kot 30 sort semen in več sadik sadnega drevja, ki razvajajo z domačim okusom, kakršnega se spomnite iz otroštva.

Dragoceno znanje o vzgoji rastlin, prilagojenih na naše razmere in zemljo, so si naši predniki predajali iz roda v rod, v Sparu pa ga želijo ohranjati še aktivneje, ga predajati vam ter prihodnjim generacijam.

Zato bodo tudi letos nadaljevali sodelovanje z vrtci, delili odlične nasvete vrtnarske strokovnjakinje Metke Ternjak Gomboc, pripravljajo pa tudi poseben projekt medgeneracijskega povezovanja. Spremljate jih na domači spletni strani, na Facebooku, Instagramu in YouTube kanalu.