Ne smejo biti predmet potrošnje

Čas, odgovornost, volja, denar? To zahtevamo, še preden pridemo

Ajla Sijamhodžić
21. 2. 2020, 06.50
Posodobljeno: 21. 2. 2020, 10.12
Deli članek:

Štirinožci ali tudi tisti, ki za svoje premikanje nožic ne potrebujejo, zagotovo potrebujejo in zahtevajo vaš čas, odgovornost, pozornost, skrbnost, voljo, veterinarsko oskrbo in še mnogo kaj.

Profimedia
Vse živali si zaslužijo odgovornega lastnika.

Vedno več hišnih ljubljenčkov pristane v zavetiščih, potem ko sprva navdušeni lastniki za njih več ne morejo ali ne želijo skrbeti. Mnogokrat je razlog tudi to, da so bili podarjeni kot nepremišljeno darilo; zagotovo pa niso in ne smejo biti le predmet potrošnje, ki bo ždel v kotu sobe. 

Da bi lastnikom in lastnicam hišnih ljubljenčkov, ki bodo to le kratek čas, prihranili cekine in sive lase, da živali ne bi životarile, da bi vse tiste, ki se odločajo, da bi žival posvojili (nakup ravno zaradi številnih kosmatih in manj kosmatih nadebudnežev v zavetiščih, ki iščejo svoj dom, odsvetujemo) usmerili na pot bodočih skrbnikov in že obstoječim morda priskrbeli dodatne napotke pri skrbi živali, pripravljamo več člankov, namenjenih kakovostnemu življenju naših najboljših prijateljev. Naj bodo to glodavci, kunci, psi, mačke, papagaji, želve ali katere druge ljubke živali.

Tudi na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so z akcijo osveščanja javnosti o odgovornem lastništvu živali Moja žival, moja odgovornost skušali opozoriti na številne dolžnosti, ki jih skrb za ljubljenčke vključuje. Na svoji spletni strani so zapisali vprašanja, na katera bi si po njihovem mnenju, moral še pred prihodom novega živalskega člana v družino odgovoriti vsak bodoči skrbnik (seznam vprašanj objavljamo v celoti):

Ali imam dovolj časa, prostora in sredstev, da lahko nudim svoji živali kvalitetno življenje do njene smrti?

Katera žival najbolj ustreza mojemu življenjskemu slogu?

Kje žival dobim? Se bom odločil za posvojitev iz zavetišča ali bom kupil žival pri preverjenem vzreditelju? Kako se pri pridobitvi živali lahko izognem podpiranju neprimernih praks, na primer podpiranju nelegalne trgovine z eksotičnimi živalmi ali podpiranju »pasjih tovarn«?

Ali poznam potrebe in zahteve moje bodoče živali? Kakšna hrana je primerna zanjo, kakšno bivališče? Je žival, ki potrebuje družbo vrstnika? Je nočna žival in bo podnevi večinoma spala? Potrebuje dodatno zaposlitev ali celo šolanje?

Kako bom poskrbel za žival med počitnicami, dopustom ali potovanji?

In zadnje, a pomembno, vprašanje: Kako bom poskrbel, da zaradi moje živali ne bom prihajal v konflikt z mojo okolico?

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin
Na odgovorno lastništvo živali so opozorili tudi na Upravi Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.