Nabiranje kondenza

Se na okenskih steklih nabirajo drobne kapljice?

Z.F.
18. 2. 2020, 06.52
Deli članek:

V hladnih jutrih se pogosto zgodi, da se na notranji strani okenskega stekla nabirajo drobne kapljice. Pojav je precej pogostejši v spalnih prostorih in v kopalnici, je to nevarno?

Dreamstime
Prostore redno zračite, tako boste zamenjali zrak in zmanjšali vlažnost prostorov. zračenje: Prostore redno zračite, ne glede na letni čas. Najbolje bo, če okna za pet minut odprete na stežaj

Načeloma se ne dogaja nič nevarnega in za zdravje škodljivega, če seveda prostore primerno zračite. Prihaja namreč do kondenzacije, posledica te je dotik toplega in vlažnega zraka s hladno površino, na kateri se ohlaja. Precej pogosto se pozimi, ko odpremo okna, na njih pojavi rosa ali megla. A steklo se lahko rosi tudi pri zaprtem oknu. V starejših in slabše izoliranih stanovanjih, kjer je vlažnost večja, je ta pojav še pogostejši. V teh primerih je treba ukrepati, saj prevelika zračna vlažnost slabo vpliva na naše počutje, prav tako pa tvegamo, da se v stanovanju pojavi nevarna plesen in neprijeten vonj.

Kako ukrepamo?

Na vlažnost v prostoru v prvi vrsti vplivamo sami, v kuhinji se med kuhanjem para dviguje iz loncev, v kopalnici kondenzacija nastane zaradi rabe vode v higienske namene ali delovanja pralnega stroja ter v spalnici, kjer se kondenz nabira zaradi izdihanega zraka in se zaradi naše prisotnosti ozračje bolj segreva. Kako ukrepati? Najboljša rešitev za čim večje optimiziranje vlažnosti je redno zračenje. Tako bomo omogočili izmenjavo zraka in poskrbeli, da se bo topel in vlažen zrak zamenjal s hladnejšim in bolj suhim. Svetujemo vam, da ne zračite zgolj tako, da okna oprete na kip, temveč da okna odprete na stežaj. Pustite pet minut in v stanovanju ustvarite prepih. Tako se bo zrak v vašem domu v celoti zamenjal, toplotne izgube pa bo manj, kot če bi zračili z oknom, odprtim na kip. Optimalno prezračevanje pa si lahko priskrbite tudi z učinkovitim prezračevalnim sistemom, ki bo poskrbel za primerno vlažnost.  

Dvig temperature

Kondenzacijo lahko zmanjšate tudi tako, da povišate sobno temperaturo. Tako se bodo hladne steklene površine, ki so v stiku z zunanjostjo in so dovzetnejše za temperaturne spremembe, segrele na temperaturo rosišča, kar pa bo preprečilo kondenziranje vodne pare. A ta ukrep bo nekoliko zvišal vaš strošek ogrevanja.