Ostanki

To je absolutno najboljši trik kako pogreti staro pico!

R.T.
9. 2. 2020, 18.24
Posodobljeno: 2. 10. 2023, 16.13
Deli članek:

Ko naročite pico, ta najverjetneje zmanjka v trenutkih. A kaj, če ne? Kaj če ostane do drugega dne? Kako najbolje ponovno zagrejemo pico?

Pexels
Fotografija je simbolična.

Najbrž ste že slišali tisti urbani mit: če ti ostane kos pice od prejšnjega dne, ga le vrzi v mikrovalovko, zraven postavi skodelico z vodo, vklopi za eno minuto in pojej.

Ne! To je najslabši način za ponovno pogrevanje pice. Ne le, da pica v tem postopku spremeni strukturo in postane čisto gumijasta, tudi vroča ni enakomerno. Če je nadeva več, bo ta na sredi ostal mrzel, okoli pa bo vroč. Tudi en dan star sir na takšen način ne dobi povrnjene svoje ‘viskoznosti’.

Kaj torej? V pečico? Prav, a pazite, da hladen kos postavite na vroč pekač, v že ogreto pečico. Sicer se vam bo ponovil zgornji scenarij.

A če ste resnični gurman, imamo za vas najboljši način za pogrevanje stare pice!

Najprej pozor! Pica naslednji dan, za razliko od golaža in nekaterih drugih enolončnic, ni boljša. Sir, ki se pri sveži pici včasih vleče kot nevestina obleka, ne bo nikoli več takšen. Testo ne bo tako hrustljavo, paradižnikova mezga pa se bo porazgubila. A vseeno, in to preverjeno, je tale način najboljši za povrnitev nekaterih izvornih kvalitet te italijanske mojstrovine.

Profimedia
S to metodo bo en dan stara pica skoraj kot nova. (Skoraj. Nikoli ne bo enako dobra.)

Kaj potrebujete? Pico, ponev in štedilnik.

  • Kos pice, naj bo hladen, položite na ponev, ki naj bo tudi hladna. Prižgite srednjemočan ogenj in kuhajte priblićno dve minuti.
  • Ko bo spodnji del pice malce hrustljav, v ponev zlijte dve kaplici vode (resno, manj kot za čajno žličko!), nemudoma pokrijte s pokrovko in ognej zmanjšajte na minimum.
  • Pustite še eno minuto, ugasnite ogenj in odkrijte pokrov. Pred vami je kos pice, skoraj takšen kot prejšnji dan.

Pa dober tek!