prestiž

Kalorije, ki se ne poznajo le na bokih, temveč tudi na računu

R.T.
9. 2. 2020, 07.54
Posodobljeno: 9. 2. 2020, 09.52
Deli članek:

Ob obisku restavracije nam po obilnem kosilu velikokrat natakar zastavi vprašanje: »Prinesem še kaj sladkega?«, naš odgovor pa je pritrdilen, čeprav smo še pred minutami prisegali, da ne moremo pojesti niti drobtinice več. Da, po kosilu se torej res prileže sladica, ampak ali bi bili zanjo pripravljeni odšteti celo premoženje?

Pinterest
Krispy Kreme’s Luxe Doughnut, krof

5. KRISPY KREME LUXE DONUT – 1532 evrov

Vsakdo pozna trojanske krofe, ampak ali ste zanje že kdaj odšteli 1532 evrov? To je bila namreč cena, ki so jo morali plačati tisti, ki so leta 2014 želeli okusiti luxe donut ameriške verige pekarn Krispy Kreme. Ne le, da je bil krof posut s 24-karatnimi zlatimi lističi, krasilo ga je tudi nekaj užitnih diamantov, želatinast nadev pa so izdelali iz šampanjca Dom Perignon. Mojstrovine žal ne boste mogli več pokusiti, saj je bila ustvarjena le za enkratno priložnost, in sicer zbiranje sredstev za dobrodelno organizacijo The Children's Trust. Za »nepozabno kulinarično izkušnjo« so nekateri torej res odšteli lepe denarce, a so ti romali v dober namen.

4. SLADOLEDNA KUPA FRRROZEN HAUTE – 22.730 evrov

Pinterest
Frrrozen Haute sladoledna kupa

Frrrozen haute je le ena izmed številnih sladic, ki jih na meniju ponuja newyorška restavracija Serendipity 3, a zagotovo najbolj izstopa po ceni. Poleg petih gramov jedilnega 23-karatnega zlata, ki ga servirajo v sladoledni kupi, vam v restavraciji podarijo zlato žličko, s katero ste sladico pojedli. Restavracija kakav za posip uvaža iz različnih krajev po svetu, jedilno zlato pa iz Švice. Če bi želeli sladoledno kupo kdaj okusiti tudi sami, boste morali najprej rezervirati termin, saj v kuhinji potrebujejo kar nekaj časa, da naročijo vse sestavine in pripravijo sladico, ki naj bi teknila prav vsem.

3. ČOKOLADNI PUDING LINDETH HOWE COUNTRY HOUSE – 30.914 evrov

Pinterest
Lindeth Howe Country House čokoladni puding

Čokoladni puding lahko v trgovini kupimo za 50 centov. Zakaj bi torej kdo zanj odštel dobrih 30.000 dolarjev? Kuhar v angleškem hotelu Lindeth Howe Country House, Marc Guibert, se je želel zapisati v Guinnessovo knjigo rekordov in je ustvaril najdražji puding na svetu. V jed je vključil jedilne zlate lističe, kaviar, šampanjec in belgijsko čokolado štirih različnih okusov. Za piko na i je sladico okrasil z 2-karatnim diamantom, ki pa služi zgolj estetiki, saj ni užiten. Ekstravagantno sladico si lahko privoščite le ob najavi tri tedne pred obiskom in polovičnem denarnem pologu.

2. DIAMANTNI SADNI KOLAČ – 1.563.920 evrov

Pinterest
Diamantni sadni kolač

Sadni kolač v Ameriki velja za eno najbolj priljubljenih sladic decembrskega časa. Ljudje lahko kolač kupijo v trgovini, doma pa ga s poljubnimi sladkarijami, oreščki in prelivi okrasijo po svojem okusu. Veleblagovnica Takashimaya v Tokiu je dekoracijo kolača vzela zelo resno; v promocijske namene so naročili sadni kolač, okrašen z 223 diamanti, ki imajo skupno 170 karatov. Ker je bil kolač namenjen promociji, pokusil pa ga ni nihče, ni bilo strahu, da bi med uživanjem kdo ugriznil v diamant. Za brušenje diamantov in zasnovo kolača so ustvarjalci porabili pol leta, okrasili pa so ga v dobrem mesecu.

1. JAGODNA KUPA ARNAUD – 8.956.211 evrov

Pinterest
Jagodna kupa Arnaud

Na vrhu lestvice najdražjih sladic na svetu se je znašla jagodna kupa, ki jo strežejo v ameriškem New Orleansu. V restavraciji Arnaud's je treba za povprečno sladico odšteti približno sedem evrov, leta 2016 pa so za valentinovo želeli ustvariti nekaj »neprecenljivega«. V jagodno kupo so poleg jagod in smetane dodali 24-karatne zlate kosmiče, vaniljev sladoled ter številne drage šampanjce in likerje, ki naj bi po besedah glavnega kuharja sladico povzdignili na novo raven. Glavni razlog za vrtoglavo ceno pa niso te sestavine, temveč 10,06-karatni kraljevi modri diamantni zaročni prstan, ki ga je ustvaril MS Rau Antiques, servirajo pa ga na pladnju poleg jagodne kupe. Zagotovo bi vsak užival v sladici in diamantnem prstanu, ali sta vredna slabih devet milijonov evrov, pa presodite sami.