Simbol nesmrtnosti

Rastlina ljubezni, ki zdravi raka in ureja krvni obtok

Z.F.
9. 2. 2020, 14.15
Deli članek:

Bela omela ni zgolj čudovit okras v času božiča, temveč velja tudi za zdravilno rastlino, ki lahko pomaga številnim ljudem. Pomaga pri težavah s hormoni, sladkorno boleznijo, presnovo …

Dreamstime
Plodovi bele omele so resda lepi, a izjemno strupeni, zato pazite, da pri pripravi in nabiranju ne pridejo v stik z lističi oziroma poganjki.

V krščanskih deželah tej rastlini pripisujejo izjemne sposobnosti odganjanja zlobnih duhov, preprečevanja požarov, udara strele in še in še. Če se boste poljubili pod belo omelo, bo vaša ljubezen trajala večno. Kelti pa so belo omelo obravnavali kot simbol nesmrtnosti, ki pozdravi vse. Odrezati so jo smeli le svečeniki z zlatim srpom. Požirek napitka, v katerega je bila dodana ta rastlina, pa je prinašal blagoslov in čilost. Danes sicer ne pripravljamo več čudežnih napitkov, drži pa, da ima bela omela številne pozitivne učinke na naše telo, če jo uporabljamo previdno in preudarno.

Bela omela je naravno sredstvo za sproščanje živčevja. Uporabljajo se posušeni listki, ki pomirjajo utrujeno živčevje in neposredno delujejo na živec klatež, prek katerega krepi kapilare perifernega krvnega obtoka, zmanjšuje živčnost in pospešen srčni utrip.

Rastlina je lahko nevarna

Zavedati se moramo, da gre za močnejšo zdravilno rastlino, ki s svojimi močmi pomaga številnim ljudem. A kot omenjeno, moramo z njo ravnati spoštljivo, saj sicer hitro pokaže neželene učinke. Bela omela je priporočljiva za ljudi, ki trpijo za neurejenim krvnim obtokom, jih pestijo težave s hormoni, sladkorno boleznijo in presnovo. Pomagala naj bi celo pri težavah z rakom in v času menopavze. V pijačah uporabljamo posušene liste, jagode uporabljamo zgolj zunanje, sicer povzročajo bruhanje, krvavo blato, v večjih količinah pa lahko povzročijo celo smrt.

Uporaba in nabiranje

Glede na spomladanske temperature se bo nabiranje poganjkov lahko kmalu začelo, sicer se jo nabira še le v marcu. Takrat omela odvrže bele jagode in ponovno zacveti. Nabiramo zgolj poganjke s sadnega drevja, le do četrtega para listov. Poganjke sušimo zgolj na peči, v sušilniku ali pečici, a temperatura ne sme presegati 40 stopinj Celzija. Rastlino dobro posušimo, saj jo bo sicer napadla plesen. Belo omelo vedno namakamo hladno. Nikoli je ne prelivamo z vročo vodo, temveč čajno žličko zelišča prelijemo s hladno vodo in pustimo čez noč. Zjutraj zgolj rahlo pogrejemo in precedimo. Če opazite občasno močno povišan srčni utrip in vrtoglavico, jo prenehajte uživati.

Dreamstime
Če se boste poljubili pod belo omelo, bo vaša ljubezen trajala večno.